Павло Петренко: Ключове завдання на 2019 рік – зробити запроваджені реформи незворотними (фото)
понеділок, 18 лютого 2019, 17:17

Головне завдання Міністерства юстиції України та всієї держави на поточний рік – зробити запроваджені за останні роки зміни незворотними.

На цьому наголосив міністр юстиції, представник партії "Народний фронт" Павло Петренко під час звіту про роботу Мін’юсту в 2018 році.

Він зауважив, що протягом перших 20 років незалежності захист прав громадян був лише декларацією. Саме тому одним з ключових напрямків роботи Міністерства юстиції став розвиток системи безоплатної правової допомоги.

"Ще у 2014 році я звернувся до уряду, очолюваного Арсенієм Яценюком, з проханням, не зважаючи на фінансові проблеми, виділити кошти на розбудову системи безоплатної правової допомоги. За 5 років ми побудували одну з наймасштабніших і ефективних інституцій, де працює понад 5 тисяч адвокатів і 3,5 тисячі юристів. Вони щодня надають правову допомогу українцям", - зазначив очільник Мін’юсту.

Лише минулого року консультації  та роз’яснення отримали понад 550 тис. українців. 72 800 громадян отримали адвоката для представлення інтересів у судах в цивільних та адміністративних провадженнях. 280 громадян отримали виправдальні вироки у кримінальних справах.

За словами міністра юстиції, надзвичайно важливим напрямком роботи відомства залишається юридична війна проти Росії, спрямована на захист інтересів громадян і держави.

"У 2014 році Україна подала перші позови до міжнародних судових інституцій. Сьогодні ми можемо говорити, що наша держава гідно представлена на юридичному фронті і ми маємо перші перемоги. Виносяться перші рішення судів, які констатують факт агресії, факти спричинення збитків й факти порушення прав українців Російською Федерацією", - зазначив Павло Петренко.

Він підкреслив, що Україна мала серйозні внутрішні виклики: бюрократію, корупцію і зарегульованість. Тож Мін’юст спільно з міжнародними партнерами розпочав процес масштабних реформ у сфері боротьби з корупцією, дерегуляції і в сфері просвітництва українців.

"Найбільш незахищеним є той українець, який не знає своїх прав і не вміє ці права захищати. Ми дали старт проекту "Я МАЮ ПРАВО!", який нині є наймасштабнішим всеукраїнським просвітницьким проектом. Минулого року ми активно працювали за такими напрямками як захист прав дітей, боротьба з домашнім насильством, боротьба зі свавіллям правоохоронних органів. Близько 2 мільйонів українців отримали від нас консультації та допомогу", - сказав Павло Петренко.

Він також звернув увагу на те, що відомством проведено низку секторальних реформ. Завдяки цьому Міністерство юстиції є одними з найактивніших агентів змін в Україні.

"Хочу подякувати кожному співробітникові системи юстиції та нашим партнерам за роботу, яка була зроблена за останні роки", - підсумував міністр юстиції.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua