Павло Петренко: Ми ініціюємо відміну судового збору для отримання свідоцтва про народження для українців на тимчасово окупованих територіях (відео)
четвер, 16 червня 2016, 17:03

Міністерство юстиції вже найближчим часом звернеться до парламенту з ініціативою повністю відмінити судовий збір для громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях і звертаються до українських судів, щоб отримати свідоцтво про народження.

Про це в ході прес-конференції, присвяченій трьом місяцям дії спрощеного порядку отримання відповідних документів, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

«Враховуючи те, що цей порядок виправдав себе з точки зору практичного застосування і отримав позитивну рекомендацію ООН, ми прийняли рішення ініціювати перед українським парламентом введення пільги щодо сплати судового збору. Міністерство юстиції вважає, що дана категорія справ є соціально чутливою і тому є всі підстави, щоб український парламент звільнив таких громадян від сплати судового збору», - наголосив очільник Мін’юсту.

Він також поінформував, що Мін’юст продовжить запроваджувати аналогічні ініціативи і щодо інших актів цивільного стану: «Ми зараз відпрацьовуємо механізм спрощеної реєстрації шлюбу для осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Ми хочемо забезпечити реєстрацію шлюбу таких громадян невідкладно за їхньою заявою до будь-якого РАЦСу по всій території України».

Водночас він повідомив, що за три місяці дії спрощеного порядку отримання реєстрації громадянського стану для жителів тимчасово окупованих територій легальні українські документи отримали майже 6 тис. громадян. При цьому, в Україні немає жодного регіону, де б наші співвітчизники не скористалися такою можливістю.

За його словами, лідерами у видачі документів громадянам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, є Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька області, а також місто Київ.

«Це красномовно доводить, що міфи, які розповсюджуються російською пропагандою, що люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях погано ставляться до української держави і української влади не відповідають дійсності», - заявив очільник Мін’юсту.

Павло Петренко також зазначив, що міжнародна спільнота, передовсім організації, які здійснюють моніторинг порушення прав людини, дали позитивний висновок щодо запровадженого механізму видачі документів.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua