Павло Петренко: Мін’юст передав до ЄСПЛ докази підготовки Росією окупації українських територій у 2013 році (відео)
четвер, 9 лютого 2017, 15:27

Міністерство юстиції у тісній співпраці з іншими органами зібрало та передало до Європейського суду з прав людини величезну кількість доказів підготовки з боку Російської Федерації спецоперації з окупації українських територій.

Про це сьогодні у ході прес-конференції, присвяченій підсумками діяльності Мін’юсту в міжнародних судах, повідомив міністр юстиції, представник партії "Народний фронт" Павло Петренко.

За його словами, впродовж минулого і попередніх років зібрана величезна кількість доказів за фактами окупації Криму, які вже подані до ЄСПЛ в рамках справ проти Росії.

"Росія готувала захоплення України і активна фаза цього процесу почалася ще у 2013 році. Ми маємо документовані докази того, що Російська Федерація несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. Окрім того, вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму, що зафіксовано документально", - сказав міністр.

"Нам достеменно відомі прізвища посадових осіб РФ, які ще до Революції Гідності координували цю спецоперацію. Окрім цього, є покази свідків і низка документальних доказів захоплення в полон цивільного населення і застосування до них тортур", - додав Павло Петренко.

Він нагадав: нині подано 5 заяв України проти Росії до ЄСПЛ. Це 2 заяви, які стосуються окупації Криму у період з лютого по вересень 2014 року, а також з вересня 2014 року по літо 2015 року. Ще 2 заяви стосуються подій на Донбасі і початку фактичної війни Росії проти України на території Луганської і Донецької областей у ті самі періоди. П’ята заява — це справа щодо дітей-сиріт. Остання справа є надзвичайно важливою з точки зору доведення факту співпраці РФ з терористичними організаціями ДНР та ЛНР.

"Ми маємо беззаперечні докази, що саме офіційні прикордонні органи Російської Федерації пропустили і сприяли незаконному викраденню українських дітей і перевезенню їх на територію РФ", - зазначив міністр. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua