Павло Петренко презентував законопроект щодо посилення гарантій захисту державою права власності
п’ятниця, 23 листопада 2018, 15:43

Міністр юстиції, представник партії «Народний фронт» Павло Петренко презентував народним депутатам проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій захисту державою права власності» (#РейдерствоСтоп), який напередодні було зареєстровано у Верховній Раді.

Презентація пройшла у сесійній залі парламенту в ході години запитань до Уряду.

За словами міністра, після прийняття даного законопроекту, вдасться вирішити одразу дві існуючі проблеми громадян. Перша – це прибирання можливості суб’єктивного впливу реєстраторів чи осіб, які мають право на реєстраційні дії, на об’єкти власності та забезпечення додаткових гарантій збереження майна. Друга важлива ініціатива, закладена в цьому проекті, - забезпечення державними сервісами громадян, які живуть в найбільш віддалених регіонах України.

«Мова йде про 7 мільйонів українців, які живуть в сільській місцевості, і які не мають нормального доступу до нотаріальних послуг, тому не можуть вирішити базові питання щодо оформлення власності, оформлення спадщини тощо», - наголосив Павло Петренко.

Він зауважив, що прийняття законопроекту дасть можливість ліквідувати дефіцит державних нотаріусів на селі й спонукатиме об’єднані територіальні громади, які зараз створюються, перебирати ці функції на себе.

«Все це є гарантією того, що людина, яка проживає в такій громаді, матиме комфортні сервіси від держави за ті податки, які вона сплачує до місцевого бюджету», - додав очільник Мін’юсту.

Окрім цього, документ прибирає «псевдоподаток» у розмірі 1%, який майже 20 років стягувався приватними нотаріусами з бізнесу й громадян під виглядом державного мита.

«Насправді жодна копійка до державного бюджету з цього побору не йшла, всі кошти залишалися в кишенях приватних нотаріусів. Це питання неодноразово підіймала бізнес - спільнота. Зараз ми маємо намір запровадити норму, згідно з якою вартість послуг приватного нотаріуса визначається виключно домовленістю сторін», - поінформував присутніх Павло Петренко.

Він також повідомив, що для соціально вразливих категорій громадян, серед яких учасники АТО, пенсіонери, інваліди, діти-сироти, заплановано встановлення соціальної пільги в розмірі 50% від державного мита, яке стягується державними нотаріусами, в тому випадку якщо ці категорії населення не звільнені від сплати держмита взагалі.

«Окрім цього, встановлюється верхня планка цього мита на рівні 10 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян», - підкреслив міністр.

Під час підготовки законопроекту депутатами, представниками всієї бізнес-спільноти та урядовцями були зібрані найкращі напрацювання, які були на розгляді в парламенті у різних комітетах.

Павло Петренко висловив переконання у тому, що Верховна Рада має всі можливості для того, щоб об’єднатися, і до кінця поточного року схвалити цей законопроект в цілому.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua