Павло Петренко: Ухвалені зміни до Конституції – сигнал, що Україна матиме незалежне правосуддя, верховенство закону і захист прав людини
середа, 15 червня 2016, 09:48

Ухвалені зміни до Конституції щодо правосуддя – це хороший сигнал для міжнародної спільноти, який свідчить про те, що Україна отримає дійсно незалежну судову систему, яка забезпечить верховенство закону і захист прав людини.

Про це заявив міністр юстиції України, представник "Народного фронту" Павло Петренко під час відкритого засідання Комітету з правових питань Європейського парламенту на тему "Реформа системи правосуддя в Україні" в Брюсселі.

Він наголосив на важливості того, що Парламент України ухвалив не лише конституційні зміни, а й закон, який забезпечить імплементацію судової реформи: "Ми прийняли не лише зміни до Конституції, а й імплементаційний закон. Це дорожня карта того, як ми запроваджуватимемо цю реформу, з чітко прописаними термінами і принципами".

Імплементаційний закон, зазначив Павло Петренко, дає відповіді на питання не лише часу початку реформи, а й завершення.

Міністр підкреслив, що українці пройшли через дві революції з вимогами забезпечення свободи, гідності й становлення на чіткий шлях євроінтеграції: "Українські громадяни мали чітку позицію, що ми повинні реалізувати цю реформу і знайти нове обличчя суддів і нове обличчя правосуддя. Саме завдяки кардинальним змінам наші громадяни зможуть отримувати правосуддя у будинках правосуддя, а не на вулицях".

При цьому він висловив переконання, що після завершення реформи Україна нарешті отримає нову систему правосуддя, яка відповідатиме європейським стандартам.

Очільник Мін’юсту підкреслив, що практично "всі попередні президенти, уряди та парламенти хотіли забезпечити собі можливість впливати на судову системи і контролювати суддів".

"Друга проблема була в тому, що судова система протягом цих 25 років трансформувалась в закриту корпоративну структуру, яка була непрозорою, корумпованою та відбирала до себе тих, хто називався суддями, але не мав незалежності й гідності", - зауважив він.

За словами Павла Петренка, найбільш гостро цю проблему українці відчули під час Революції гідності, коли судді стали інструментами репресій українських громадян, будучи повністю залежними від прокурорів і адміністрації Януковича.

Він звернув увагу на те, що головними противниками реформи є саме судді, які хочуть збереження старої системи і свого стилю життя: "Судді виступають проти реформи і не хочуть проходити через змагальний відбір, вважаючи його покаранням. Ми намагаємося пояснити, що це не покарання, а шанс для всіх них повернути довіру громадян і оновити систему".

Павло Петренко наголосив, що вже незабаром почнеться конкурсний набір нових суддів до оновленого Верховного Суду України. За ним послідують конкурси до судів апеляційного та місцевого рівня.

"Ми починаємо відкриті відбори суддів до нових судів. Ми запрошуємо всіх українських юристів взяти участь у цьому відборі й забезпечити нову якість судочинства у Верховному Суді. Ми маємо зробити це за шість місяців, починаючи з вересня. Так само будуть проведені конкурси на посади в апеляційному та місцевих судах", - повідомив він.

"Саме набір суддів Верховного Суду для мене є головним сигналом успішності. Якщо ми будемо успішними у створенні нового Верховного Суду з новими суддями, які пройдуть публічний відбір, антикорупційний моніторинг, українські громадяни побачать, що в українське правосуддя повертається законність, а до судів повертаються люди, які мають честь і гідність", - зазначив очільник Мін’юсту.

Павло Петренко закликав європейських партнерів надати експертну та технічну допомогу під час підготовки і проведення конкурсів, моніторингу стилю життя та статків кандидатів у судді, а також під час навчання нових суддів.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua