Павло Петренко: Україна звернулася до ЄСПЛ щодо захоплення Росією українських військових
четвер, 29 листопада 2018, 17:11

Намагання Росії застосувати свій кримінальний кодекс до українських вояків повністю суперечить здоровому глузду і всім нормам міжнародного права. Захоплені країною-агресором українські військові є військовополоненими і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені відповідними міжнародними конвенціями.

Про це заявив міністр юстиції України, представник партії "Народний фронт" Павло Петренко.

Він повідомив, що уряд України звернувся до Європейського суду з прав людини із заявою про застосування попередніх заходів до українських військових моряків, захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці.

"Міністерство юстиції, Міністерство з питань окупованих територій та всі інші відомства об’єднали свої сили для того, щоб надати допомогу нашим хлопцям, які є однозначно військовополоненими. Від імені уряду Мін’юст вже звернувся до Європейського суду з прав людини з вимогою застосувати 39-те правило та прийняти негайне рішення щодо звільнення незаконно захоплених українських громадян", - зазначив Павло Петренко.

Уряд України стверджує, що дії РФ очевидним чином суперечать нормам гуманітарного права, яке регулює поводження з військовополоненими, що в свою чергу призводить до порушення ст. 2, 3 та 5 Європейської конвенції з захисту прав людини та основних свобод.

У своєму зверненні уряд України просить суд зобов’язати уряд РФ:

- надати вичерпну інформацію щодо здоров’я та умов тримання українських моряків;

- забезпечити належне лікування пораненим морякам;

- негайно повернути в Україну поранених моряків після того, як їхній стан здоров’я дозволить транспортування;

- повернути моряків Україні, а до того забезпечити умови тримання, які відповідають нормам гуманітарного права, зокрема, у першу чергу, звільнити їх з пенітенціарних закладів, в яких вони, вочевидь, наразі утримуються.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua