Павло Петренко закликав парламентарів об’єднати зусилля та підтримати антикорупційне законодавство (документ, відео)
середа, 16 вересня 2015, 17:54

Міністр юстиції України Павло Петренко закликав депутатів Верховної Ради завтра об’єднати зусилля і підтримати пакет законопроектів, які забезпечать ефективну боротьбу з корупцією та дадуть змогу виконати зобов’язання, які взяла на себе Україна щодо отримання безвізового режиму з Євросоюзом (№2540а, №2541а, №3040 й №3041).

З такою заявою в ході брифінгу у Верховній Раді виступив Міністр юстиції, представник «Народного фронту» Павло Петренко.

«Завтра парламент має об’єднатися і проголосувати законопроекти, які регулюють питання щодо боротьби з корупцією з одного боку. А з другого боку, вони потрібні Україні для того, щоб ми успішно виконали наші зобов’язання по безвізовому режиму», - зазначив очільник Мін’юсту.

Зокрема, на розгляд Парламенту буде подано закон про удосконалення процедури арешту і спецконфіскації майна корупціонерів.

«Нині у кримінальних справах, які розслідуються щодо корупційних злочинів, коли ми шукаємо майно корупціонерів, яке у більшості випадків оформлено на підставних осіб, офшорні компанії, на родичів чи водіїв, правоохоронні органи постають перед тим, що таке майно арештувати й конфіскувати дуже складно. Корупціонери через своїх адвокатів встановлюють відповідні перепони», - наголосив Міністр юстиції.

За його словами, запропоновані законопроекти передбачають розширення процедури спецконфіскації і конфіскацію майна корупціонерів, навіть якщо воно оформлено на підставних осіб.

«Це дасть можливість конфіскувати майно тої особи, яка вкрала сотні мільйонів, має яхти, будинки які оформлені на водія чи якусь офшорну компанію у легальний спосіб через рішення суду за швидкою процедурою», - зауважив Павло Петренко.

Другий надзвичайно важливий закон стосується створення в Україні європейського органу з розшуку і управління корупційними активами. 

«Зараз наші слідчі органи після арешту майна не мають інституційної спроможності управляти ним, забезпечувати його збереження. Коли корупціонер приховує активи в іншій країні на офшорній компанії, нашим правоохоронним органам треба через складну процедуру правової допомоги звертатися до відповідних компетентних органів. На це витрачаються місяці або й роки. Після створення цього органу ми зможемо отримати таку інформацію протягом 24 годин», - поінформував присутніх очільник Мін’юсту.

За його словами, орган зможе оперативно описувати, оцінювати, продавати майно, направляючи кошти до спеціального фонду державного бюджету. Завдяки цьому корупціонер не зможе вивести майно з-під арешту й уникнути відповідальності.

«Я прошу, щоб парламент підтримав ці закони за основу і в цілому», - додав він. 

Допомогти у прийнятті даного пакету законопроектів має створена сьогодні у Верховній Раді робоча група з парламентського забезпечення реалізації державної антикорупційної політики Антикорупційний порядок денний. 

«Наша група об’єднала громадських діячів, депутатів і представників виконавчих структур. Завдання групи полягає у визначенні найважливіших законопроектів в питаннях боротьби з корупцією, які стоять на порядку денному. Це потрібно для того, щоб об’єднати в один кулак усі здорові сили, які стають на шлях боротьби з корупцією», - заявив народний депутат, віце-спікер парламенту Андрій Парубій.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін зі свого боку повідомив: дана група не виникла сьогодні. Зусиллями її учасників були прийняті всі ключові антикорупційні закони.

«Ми вже давно діємо разом. Переконаний, якби такі групи були в інших сферах ‑ в економічній, податковій, митній ‑ ситуація там була б зовсім іншою», - сказав громадський діяч.

Він також зазначив: за півроку в бюджет було передано менше 8 тис грн конфіскованих корупційних коштів. 

«Ці проекти покликані виправити ситуацію. Генпрокуратура мала цю проблему і звернулася до Мін’юсту, щоб там допомогли нормативно вирішити дане питання. Мін’юст зібрав кращих міжнародних експертів і розробив законопроекти, які завтра мають піти на голосування», - наголосив Віталій Шабунін.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua