Павло Петренко закликав силовиків сісти за стіл переговорів та не допустити порушення інтересів України у правовій боротьбі з РФ
вівторок, 12 грудня 2017, 14:23

Керівники РНБО, ГПУ, НАБУ та САП мають невідкладно сісти за стіл переговорів та владнати всі непорозуміння, що виникли між органами і які можуть зашкодити національним інтересам України та позиції нашої держави у правовій війні з Росією у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

З таким закликом міністр юстиції, представник партії «Народний фронт» Павло Петренко звернувся до керівників силових структур в ефірі одного з телеканалів.

«Я офіційно звертаюсь до Ради національної безпеки і оборони, до Генерального прокурора, до керівників НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, щоб ми невідкладно опрацювали ситуацію, яка склалася, припинили всі чвари і не допустили порушення національних інтересів і можливого програшу України в дуже чутливих справах, які веде наша держава в Європейському суді з прав людини проти Російської Федерації», - заявив очільник Мін’юсту.

Він нагадав, що протягом 4-х років триває велика юридична війна з агресором. Передусім йдеться про 5 великих справ, які Україна ініціювала проти Росії в Європейському суді з прав людини. Ці справи від імені України представляє Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ.

«Мова йде про факти масових вбивств українців, захоплення території, позбавлення права власності, знищення майна. Це великі справи, де ми описуємо хронологію війни і які, я переконаний, повинні лягти в основу кримінального трибуналу проти вищого керівництва Російської Федерації», - зауважив він.

Він наголосив, що Європейський суд, відповідно до свого регламенту, наклав гриф «Конфіденційно» або «Таємно» на документи, які містяться в матеріалах цих міждержавних справ, та зберігаються у Міністерстві юстиції. Це покази сотень свідків, полонених, військовослужбовців, відео- та аудіозаписи тощо. Україна взяла на себе обов’язок дотримуватися накладених обмежень з метою нерозголошення інформації, оскільки це може вплинути на хід розслідування.

Міністр юстиції також повідомив, що Міністерство юстиції та офіс Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ готують позов проти російської компанії «Роснєфть» на 700 млн грн. Це збитки, спричинені нашій державі незаконним захопленням українського майна російською компанією і афільованими до неї структурами.

«І в цей час один з українських суддів Солом’янського районного суду м. Києва – пан Бобровник – виносить ухвалу про тимчасовий доступ, а, простіше кажучи, виїмку документів, з офісу Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ. Це стандартна ухвала, однак серед багатьох пунктів того, що суддя хоче вилучити, є вилучення оригіналів документів (а саме заяв і матеріалів справ), які перебувають на розгляді в ЄСПЛ, де однією зі сторін виступає держава Україна, за період з 1 січня 2013 року по теперішній час», - наголосив Павло Петренко.

На його переконання, такі дії ставлять під загрозу успішність справ проти Росії, які розглядаються ЄСПЛ. Окрім того, підривається можливість подачі позову проти російської компанії «Роснєфть».

«Ми завжди були і є готовими до співпраці з усіма правоохоронними та антикорупційними органами України. У конструктивному ключі та правовому полі. Проте ми не маємо права допустити порушення національних інтересів нашої держави і можливого програшу України в справах проти Росії в Європейському суді з прав людини через внутрішні чвари. Їх треба припинити», - резюмував Павло Петренко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua