Павло Петренко: Завдяки новій системі електронних торгів арештованим майном, до держбюджету надійшло понад 230 млн грн (ВІДЕО)
середа, 23 листопада 2016, 13:29

Державне підприємство СЕТАМ, яке є адміністратором Системи електронних торгів арештованим майном, за операційний рік, який завершився 25 жовтня, відрахував до державного бюджету понад 230 мільйонів гривень.

Про це під час прес-конференції, присвяченої результатам роботи СЕТАМ у минулому операційному році, повідомив міністр юстиції, представник партії «Народний фронт» Павло Петренко.

«Ми створили зручну систему для покупців, які можуть зараз придбати будь-яке арештоване майно, яке продається державою в нашій системі. Але основний результат – ми забезпечили надходження до бюджету, яке не могло бути за старої корупційної системи реалізації арештованого майна. Протягом цього року система принесла до державного бюджету понад 230 млн грн надходжень», - наголосив очільник Мін’юсту.

Він нагадав, що СЕТАМ – один із перших здобутків команди Міністерства юстиції у сфері забезпечення боротьби з корупцією під час реалізації арештованого майна.

«Ми запровадили СЕТАМ як пілотний проект у 2014 році. Тоді Уряд на чолі з Арсенієм Яценюком підтримав ініціативу Міністерства юстиції і зламав багаторічну корупційну схему непрозорої реалізації арештованого майна. Обсяг конфіскованого майна на той час оцінювався у 80 млрд грн. Все це майно реалізовувалося до 2014 року через непрозорі схеми. У 2014 році, проаналізувавши роботу Мін’юсту, ми зрозуміли, що це один з найбільших корупційних пластів, які ми отримали в спадок від попереднього керівництва Мін’юсту», - зауважив Павло Петренко.

За його словами. вже у перший рік діяльності СЕТАМ фактичне зростання стартової ціни лотів, які виставлялися на електронний майданчик, становило 20-25%. Абсолютна більшість лотів продавалися без зниження вартості. Почали реалізовуватися товари, які раніше просто списувалися: мобільні телефони, побутова техніка, одяг.

«Раніше організаторами такі товари навіть не розглядалися як предмет для реалізації. Вони списувалися і розчинялися. 95% продажів «своїм» за безцінок становили нерухомість, автомобілі та інше ліквідне майно. Зараз система продажів є абсолютно прозорою. СЕТАМ – це чіткий і зрозумілий інструмент боротьби з корупцією у сфері реалізації арештованого майна», - додав він.

Павло Петренко також зауважив, що нині СЕТАМ активно розвивається. Протягом минулого року до системи підключилися державні і комерційні банки, які реалізовують власне майно через цей майданчик. Наступного року планується активно залучати державні органи влади та підприємства, які бажають позбутися зайвих активів.

Окрім того, СЕТАМ переходить в режим мобільних продажів. Наразі вже розроблений і проходить тестування мобільний додаток, який дасть можливість зручно з телефону чи планшета взяти участь у торгах.

У свою чергу, присутній на прес-конференції народний депутат фракції «Народний фронт» Андрій Помазанов відзначив, що створення СЕТАМ стало можливим завдяки ініціативі Павла Петренка та злагодженій роботі у цьому напрямку інших гілок влади.

«Через роботу СЕТАМ ми робимо абсолютно прозорими всі закупівлі. Ми можемо здійснювати закупівлю арештованого майна за ринковою вартістю, яка задовольняє як кредитора так і боржника. А держава отримує чималі надходження до державного бюджету», - наголосив депутат.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua