Перший день дії закону щодо частки українських пісень на радіо довів, що радіостанції спроможні його виконувати, - Вікторія Сюмар
вівторок, 8 листопада 2016, 17:18

Перший день дії закону щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій продемонстрував, що в країні існує якісний україномовний контент, а радіостанції цілком спроможні виконувати норми цього закону.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар під час круглого  столу, присвяченого впровадженню в дію норм відповідного закону (№1421).

Під час заходу були оприлюднені перші підсумки громадського моніторингу цього закону (проведеного 8 листопада 2016 року з 7:00 до 14:00), згідно з яким шість топових українських радіостанцій виконали його норми.

Так, частка українських пісень на цих радіостанціях у вказаний період варіювалася з 24,7% до 34,5% при нормі 25%.

Як відмітила Вікторія Сюмар, деякі радіостанції навіть перевиконали норми закону, що можна лише вітати.

«Я маю віддати належне українським радіостанціям. Ще навіть до вступу закону в дію вони почали готуватися до цього і почали вводити певні квоти», - зазначила вона.

Автор закону нагадала, що від сьогоднішнього дня вводиться квота на 25% пісень українською мовою в радіоефірі, через рік – 30%, на третій рік – 35%.

«Як виявилося, знайти 20% української музики надзвичайно, я підкреслюю, високої якості – це цілком реальне завдання. Ми побачили масу нових виконавців», - заявила Сюмар.

«Українська мова в радіо- та телеефірі – це той захист, яким ми сьогодні захищаємо Україну від російської експансії. Це той захист, який сьогодні є одним з найважливіших», - підкреслила вона.

Згадуючи перші місяці після Революції Гідності два роки тому, парламентар розповіла, що тоді всі розуміли, що культура є основою державності.

«Ми тоді розуміли, що якщо ми нічого не зробимо в сфері культури, то жодних інших змін, насправді, не відбудеться. Сьогодні через два роки ми багато чого не зробили з того, що хотілось зробити, але я точно знаю, що за цей час ми спільними зусиллями робимо дуже багато для того, щоб розвивати українську культуру», - заявила Вікторія Сюмар.

На думку голови профільного комітету, цей закон мав бути ухвалений ще на початку дев’яностих, але є просте пояснення, чому цього не сталося ще тоді.

«Нам насаджували російську мову століттями. Більше того, сьогодні у нас з Росією війна. Сучасна війна починається з інформаційної і культурної, а вже потім їдуть танки. Росіяни дуже добре знали, що вони робили. Вони мали тут дуже багато лобістів, які відстоювали те, аби в кабельних мережах на сході України були виключно російські телеканали, аби в радіомережах були винятково російські радіостанції і російська попса. У Криму це були найпопулярніші канали, і люди вірили тому», - наголосила вона і додала, що саме така культурна експансія була однією з передумов окупації Росією українських територій. 

Крім того, під час круглого столу Вікторія Сюмар заявила, що наразі профільний комітет планує активно працювати в напрямку розробки законодавства із захисту авторських прав.

«Нам треба навчитися платити авторам, бо це і є основа розвитку. І те, що Україна не може досі якісно захистити авторські права (патенти тощо) – це один з тих елементів того, чому ми багато в чому залишаємося на задвірках»,- наголосила народний депутат. 

Згідно з інформацією, озвученою  під час круглого столу, загальна величина роялті від всіх українських радіостанцій за рік, зібраних ДП «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААССП), складає лише 800 тисяч гривень, що є дуже незначною сумою, порівняно з іншими країнами.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua