А. Яценюк: Найкращий підхід у формуванні показників оцінювання діяльності ОДА - що конкретно змінилося в житті кожної людини (відео)
середа, 26 серпня 2015, 15:13

Рейтинг регіонів не має використовуватися в політичних цілях. Ключовий параметр оцінювання – якість життя громадян на відповідних територіях. Про це заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час розширеного засідання Уряду за участі керівників ОДА в середу, 26 серпня.

Арсеній Яценюк нагадав, що Урядом прийнято рішення про запровадження системи оцінювання кожної області в залежності від її соціальних і економічних показників: «Таким чином і буде оцінюватись робота кожного голови ОДА».

За таким самим принципом, зазначив він, керівники обласних державних адміністрацій зможуть оцінювати їх підлеглих – голів РДА.

Глава Уряду наголосив намнеобхідності зміни підходів до оцінювання діяльності ОДА. Найкращий підхід - «що конкретно змінилося в житті кожної людини». Зокрема, на його переконання, необхідно ввести показник доступу до дитячих садків, якості навчання в школах, становище системи охорони здоров’я. Глава Уряду наголосив, що ці показники повинні бути не кількісними, а якісними: «Не кількості шкіл і лікарень і точно не по кількості ліжко-днів, а по якості».

Серед показників, за його словами, також повинні бути енергоефективність, стан мережі комунального транспорту і якість доріг, доступ до інформації, зокрема мережі Інтернет.

Він наголосив, що обов’язково треба передбачити в показниках реальні доходи громадян: «Ключовий показник – зайнятість».

Важливим Глава Уряду назвав питання народжуваності, «тому що це також є опосередкованим, але ключовим індикатором того, як живеться в тому чи іншому місті, в тій чи іншій області».

Арсеній Яценюк наголосив на неприпустимості того, щоб рейтинг регіонів використовувався в політичних цілях: «Рейтинг регіонів повинен використовуватися виключно з однією метою - люди живуть краще на цій території чи гірше. І коли ми оцінюємо, як люди живуть, то ми оцінюємо ключовий параметр – якість життя».

Глава Уряду запропонував до першого вересня провести з цього питання дискусію з керівниками ОДА, «щоби голови адміністрацій потім не вели дискусію з приводу того, правильно чи неправильно побудована формула».

Відповідну нараду Глава Уряду доручив провести Віце-прем'єр-міністру - Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадію Зубку: «Ви контролюєте це, ви відправляєте головам ОДА попередні показники. Голови адміністрацій зі своїм штатом спілкуються, ми отримуємо відповідь, і тоді Кабінет Міністрів затверджує це постановою. Щоб це був наш спільний продукт». 

«Після того, коли буде затверджена остаточна методика оцінки діяльності кожної області і, відповідно, кожного керівника області, будуть прийматися відповідні дисциплінарні рішення. Когось преміюють, когось «депреміюють», а когось, напевно, відправлять «на підвищення» у тому випадку, якщо робота в тій чи іншій області буде викликати запитання в Кабінету Міністрів України і Президента України», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua