Податкове законодавство повинне сприяти суспільно важливій діяльності релігійних організацій, - Павло Унгурян
середа, 31 серпня 2016, 17:37

Податкове законодавство України повинне сприяти суспільно важливій діяльності релігійних організацій.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт» Павло Унгурян, коментуючи зареєстрований вчора, 30 серпня, законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій (№5050).

Як він зазначив, метою вказаного законопроекту є внесення змін до податкового законодавства України у частині уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій «для забезпечення безперервної суспільно важливої діяльності релігійних організацій».

Зокрема, автори документу, серед яких є також інші представники фракції «Народний фронт»  Олександр Кірш та Георгій Логвинський, пропонують скасувати для релігійних організацій нинішню вимогу Податкового кодексу щодо внесення змін до їхніх статутів у частині заборони розподілу отриманих пожертв (доходів) або їх частини серед засновників, членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, що практично унеможливлювало надання релігійними організаціями добродійної допомоги своїм одновірцям.

«Також законопроект уточнює, що пожертви релігійних організацій можуть використовуватися на передбачену законом для релігійних організацій неприбуткову (добродійну) діяльність (в тому числі здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, меценатства, милосердя тощо). Крім того пропонується передбачити, що неприбуткові підприємства, установи та організації не можуть бути виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій лише з тієї підстави, що у контролюючого органу відсутні копії їх установчих документів», - наголосив Павло Унгурян.

За словами народного депутата, зазначені зміни повинні сприяти забезпеченню безперервної суспільно важливої діяльності релігійних інституцій як неприбуткових, зокрема усунути необхідність внесення ними змін до їхніх статутів і, як результат, необхідності перереєстрації до 1 січня 2017 р. усіх 35 тисяч релігійних організацій, що, за оцінками відповідних органів влади, є практично неможливим. 

«Така законодавча ініціатива є продовженням діяльності нашої політичної сили, спрямованої на подальшу гармонізацію державно-конфесійних відносин і забезпечення належних умов для діяльності релігійних організацій в Україні», - резюмував представник фракції «Народний фронт».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua