Політична нестабільність затримує прихід іноземних інвестицій в Україну, - Наталія Кацер-Бучковська
понеділок, 29 лютого 2016, 16:13

Політична нестабільність та "кризи власного виробництва" затримують прихід іноземних інвестицій в Україну та розвиток держави загалом.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська за результатами найбільшого енергетичного форуму світу – 35-го щорічного Енергетичного тижня IHS CERAWeek 2016, який відбувся у США.

Народний депутат повідомила, що українська делегація, в складі якої була і представник фракції "Народний фронт", провела ряд зустрічей з інвесторами, трейдинговими компаніями та експертами.

"Інтерес до України є, проте, для того, щоб інтерес реалізувався в конкретні інвестиції -  необхідна окрема програма по залученню інвестицій, надання інвесторам гарантії незмінності законодавства, доопрацювання фіскального режиму для видобувних галузей", - сказала вона.

"Питання політичної стабільності держави було одним із ключових на двосторонніх зустрічах. Декілька компаній відклали свої візити на місяць чи на довше до завершення переформатування коаліції. Тому будь-які кризи нам не на часі, особливо кризи власного виробництва", - додала Кацер-Бучковська.

Разом з тим народний депутат розповіла, що ключовою темою форуму CERAWeek 2016 стала газова тема. Так, на її думку, Україні заради власної енергетичної незалежності варто вже зараз підхопити світовий тренд на природній скраплений газ (LNG).

"В умовах різкого падіння ціни на природній газ США оголосили про завантаження першого танкеру природнього скрапленого газу (LNG), собівартість якого значно нижча за російський. Цей газ в перспективі одного-двох років буде конкурувати з "газпромівським", що є поганою новиною для останнього. Україні потрібно підхопити тренд і бути готовою до LNG-революції, побудувавши свій термінал та вирішивши всі міжнародні питання, пов’язані з транспортуванням та транзитом такого газу. В середньостроковій перспективі LNG, віртуальний ревес, збільшення видобутку власного газу можуть зробити Україну енергетично незалежною", - підкреслила Наталія Кацер-Бучковська.

Загалом вона зазначила, що учасники цьогорічного форуму приділили багато уваги  обговоренню цін на нафту і газ.

"Ціна на нафту впала втричі, на газ - майже вдвічі, що спричинило паніку серед видобувних компаній, суттєве скорочення інвестицій та навіть банкрутство видобувників. І якщо представники компаній говорили про циклічність цього бізнесу і ймовірне підвищення цін в перспективі, то жителі Wall Street дотримувалися більш песимістичних прогнозів про неповернення ціни до піків минулого року і нову реальність для ринку у зв’язку з цим", - розповіла Кацер-Бучковська.

За її словами, представники східних країн вбачають причини кризи на ринку цін на нафту і газ у суто економічному дисбалансі попиту і пропозиції на ці корисні копалини.

"Про скорочення видобутку нафти не йдеться. В цих умовах виживуть лише найбільш ефективні та інноваційні компанії", - резюмувала парламентар.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua