Політичне протистояння і популізм завадили ухвалити важливі законопроекти щодо децентралізації, - Микола Федорук
вівторок, 19 липня 2016, 14:39

Верховна Рада не змогла ухвалити на останньому пленарному тижні IV сесії цілу низку найважливіших законопроектів щодо децентралізації через «політичну тріскотню», популізм та погану дисципліну депутатів  окремих фракцій парламенту.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук, підсумовуючи роботу парламенту під час IV  сесії Верховної Ради.

Він зазначив, що не зважаючи на те, що протягом всієї сесії законодавці працювали над законопроектами задля підтримки добровільного об’єднання громад, саме в питаннях децентралізації не все із запланованого було втілено в життя.

За словами Миколи Федорука, останній пленарний день четвертої сесії (15 липня), який мав стати  днем децентралізації, на жаль «провалився» через деструктивну поведінку та популізм окремих фракцій. Як він зазначив, парламент не спромігся навіть включити до порядку денного найважливіші з переліку законопроекти: №№4772, 4773, 3390 та 4676.

Відповідаючи на запитання, що завадило проголосувати за ці законопроекти, Микола Федорук відповів, що це «політична тріскотня та дисципліна депутатів».

«Частина людей діє за принципом: є моя думка, а все інше – неправильно. Продовження гри в популізм завадило цьому. Сподіваюсь, що це не саботаж, хоча і цього не виключаю. Тому закликаю людей, які працюють на місцях, якщо до вас прийдуть через деякий час лідери партій, ті, які дуже сильно на словах вас захищають і дбають про ваше сьогодення, коли вони підуть на вибори, запишіть їх імена і подивіться, хто з них голосував за децентралізацію, за те, щоб ви були господарями на своїй землі», - звернувся він до громад. 

У свою чергу інший представник фракції «Народний фронт», член профільного комітету Олена Бойко наголосила, що «у той час як дехто кричав про захист народу, представники «Народного фронту» працювали, щоб дати можливість громадам стати спроможними, самодостатніми».

Як зазначила народний депутат, серед законопроектів, які потребують ухвалення, є ті, що запроваджують державну підтримку громад: №3535 – фінансове забезпечення виборів старост за рахунок Державного бюджету, №4386-д – мав розблокувати рахунки громад для оплати за надання адмінпослуг через ЦНАПи, №4773 – вирішив би питання належного фінансування громад, що визнані Урядом спроможними.

«Особливо важливими є ряд законопроектів, що мали б сприяти подальшому розвитку реформи: №4772 – спростив би процедуру створення спроможних громад та запровадив механізм приєднання громад до вже створених; №3390 – має унеможливити блокування створення таких громад обласними радами, №4676 – надав би можливість створення громад різних районів та навколо міст обласного значення. Наступна група законопроектів – на підтримку вже створених громад: №4091 та №4742 – задля розвитку інституту старост, №4390 – регламентація містобудівної діяльності у об’єднаних громадах тощо», - пояснила Олена Бойко.

У той же час вона проаналізувала голосування народних депутатів за децентралізаційні законопроекти і навела статистику, відповідно до офіційних даних ВРУ.

«Аналізую голосування «за», наприклад, №4772 (друга спроба включення в порядок денний). Отже, увага на цифри – вони не збрешуть: «Народний фронт» - голосує "за" - 81,5% від складу фракції. Наступні фракції, що за рейтингом дали «за» - 65,5% та 65,4 %. Не голосував "Опоблок". Але вразила саме "Батьківщина" - 0% голосів «за», "Радикальній партії" зарахували 1 голос. От вам і широка опозиція. Тільки це не опозиція до коаліції, це опозиція до українського народу, до держави!», - обурилася парламентар.

«Народний фронт» неодноразово заявляв про свою позицію щодо підтримки децентралізації: ми її починали за Уряду Яценюка і зараз, перебуваючи в коаліції, продовжуємо. Ми не словами, а своїми справами доводимо, що ми – сильна  команда для складних часів. А популістів, шановні громади, самі спитаєте: чому вони вас своїм неголосуванням проігнорували», - заявила  Олена Бойко.

 Разом з тим, на переконання Миколи Федорука, на сьогодні немає альтернативи об’єднанню громад і децентралізації влади, тому він особисто та профільний Комітет ВР докладатимуть усіх зусиль для того, аби на початку наступної сесії Верховної Ради все ж таки розглянули і прийняли необхідні закони.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua