Попри провокації Верховна Рада ухвалила важливі закони щодо деокупації Донбасу, - Вікторія Сюмар (відео)
п’ятниця, 6 жовтня 2017, 12:08

Попри провокації з боку окремих політичних сил, Верховна Рада ухвалила важливі для держави та українського війська закони, які передбачають підготовку до звільнення Донбасу від окупації як дипломатичним, так і військовим шляхом.

Про це заявила заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар в інтерв’ю журналістам.

Вона розповіла, що під час розгляду цих законопроектів один з представників "Самопомочі" вчинив провокацію, кинувши прямо у залі Верховної Ради бойову димову шашку.

"Шашка реально була небезпечна, і якби не бойовий досвід Андрія Тетерука (перший заступник керівника фракції "Народний фронт", учасник АТО, - Ред.), який просто вихопив її з рук Семенченка (представник фракції "Самопоміч", - Ред.) і виніс, щоб вона не загрожувала, ми реально сьогодні могли мати в залі жертви. Мета була одна: щоб задимілося все, щоб був хаос і не було проголосовані важливі для країни законопроекти, важливі для фронту та позиції України в світі", - наголосила вона.

Вікторія Сюмар зазначила, що перший законопроект "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" № 7163, який був проголосований за основу та до якого ще будуть вноситися правки, на законодавчому рівні визнає Російську Федерацію агресором.

Крім того, за її словами, в законопроекті № 7163 передбачається "вся необхідна підготовка, в тому числі, до збройного звільнення Донбасу від окупації".

У той же час другий проголосований у цілому закон "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей" №7164 передбачає пролонгацію лише на один рік так званого закону про особливий статус ОРДЛО, який діє в Україні протягом останніх трьох років.

Однак Вікторія Сюмар зауважила, що цей закон не має шансів набути чинності, оскільки для цього має бути виконана ціла низка жорстких умов.

"Ці жорсткі умови дуже конкретні. Коли Україна повертає собі контроль над україно-російським кордоном. Умова, в якій чітко виписано, що звідти мають бути виведені всі незаконні збройні формування і це має перевірити і міністр внутрішніх справ й підписати відповідні папери, і міністр оборони. Коли там будуть працювати українські ЗМІ, українські політичні партії, українська поліція – лише за цих умов Верховна Рада може підійти до можливості проголошення виборів на Донбасі", - наголосила політик.

"Впродовж року це (виконати усі умови. – Ред.) зробити неможливо, тому цей закон – це просто дипломатичний хід України для того, щоб ми не були тією стороною, якій Росія дорікне зривом Мінських домовленостей і буде домагатися у Європи зняття з себе санкцій. Це дипломатичний політичний хід і не більше. Цей закон не має жодних шансів сьогодні вступити в силу", - заявила заступник керівника фракції "Народний фронт".

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua