Остап Семерак: Близько десятка компаній цікавляться можливостями будівництва сонячних електростанцій у зоні відчуження
вівторок, 13 вересня 2016, 15:00

Чорнобильська зона є територією з невикористаним потенціалом і залишається перспективною для розвитку відновлювальної енергетики в Україні.

Про це під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації розповів міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак.

Міністр навів приклад Німеччини, яка відмовляється від «мирного атома» і поступово зупиняє діючі ядерні реактори, віддаючи перевагу сонячній енергетиці.

«Німецькі науковці, які робили дослідження потенціалу сонячної енергетики в Україні дійшли висновку, що найгірше місце в Україні для сонячної енергетики є у будь-якому разі краще, ніж найкраще місце для сонячної енергетики в Німеччині», - розповів Остап Семерак.

Він нагадав, що за останній час вітчизняне законодавство зазнало змін та відкрило нові можливості для бізнесу, який цікавить інвестування у сферу відновлювальної енергетики. Зокрема, будівництва сонячних електростанцій на території зони відчуження.

«Нам  вдалося внести зміни до нашого законодавства. Наприклад, про правовий режим у зоні відчуження, врегулювали питання оренди землі та іншого майна. Наявна інфраструктура на території Чорнобильської зони і кількість людей з високим рівнем кваліфікації, які в міру виведення ЧАЕС з експлуатації можуть бути залучені для роботи об’єктах відновлювальної енергетики», - пояснив міністр.

Остап Семерак повідомив, що сьогодні близько 10 різних компаній зацікавилися цією пропозицією та проходять процедуру отримання землі в оренду.

«Всіх представників бізнесу, кого цікавить ця галузь, запрошуємо долучатися і бути серед перших. Наша мета – максимально адаптувати зону відчуження до умов сьогодення та показати, що всі процеси реалізації даних проектів відбуваються з урахуванням безпеки - під наглядом як української влади, так і наших міжнародних партнерів», - резюмував він.

Нагадаємо, в липні Верховна Рада прийняла Закон «Про врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 4437), що відкриває шлях зокрема, для будівництва сонячних електростанцій в зоні відчуження.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua