Коли держави конкурують за залучення інвестицій у видобуток газу, Україна не може створити привабливі умови для газовидобутку, - Наталія Кацер-Бучковська
вівторок, 21 березня 2017, 16:40

З метою посилення енергетичної незалежності України шляхом нарощування власного видобутку природного газу необхідно чітко врегулювати існуючі колізії в законодавстві, особливо, стосовно надання земельних ділянок для проведення необхідних розвідувальних робіт та забезпечення транспортування природного газу.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська під час виступу в парламенті.

Вона зазначила, що затягування прийняття законопроекту щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі № 3096, який спрямований на вирішення зазначених питань, може стати погіршення інвестиційної привабливості видобувної галузі України та подальше затягування з вирішенням архаїчних викликів.

Народний депутат заявила, що “у світі триває жорстка конкуренція щодо залучення інвестицій у видобувну галузь”.

“Кожна країна конкурує за те, щоб надати найкращі та найшвидші умови для інвесторів, у той час, як Україна значно відстає в цьому напрямі. У нас, на жаль, умови для інвесторів у видобувну галузь не найкращі, але проблему з енергонезалежністю і постачанням енергетичних ресурсів народ України може спостерігати кожен день. Цю проблему Україна зобов’язана вирішити у найкоротший термін”, – заявила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона також відмітила, що “ми не зможемо видобувати більше газу без залучення значних інвестиції і не створюючи нормальних та комфортних умов для інвесторів”.

“На превеликий жаль, в умовах, що є сьогодні, інвестор не може просто прийти і почати буріння природного газу в Україні “з нуля”, оскільки процедура забирає багато часу й матеріальних затрат. Одна процедура відведення земельної ділянки забирає роки", - розповіла парламентар.

"Тому нам потрібно швидко опрацювати законопроект № 3096 та прийняття в цілому. Це  дасть можливість посилити дерегуляцію в цьому напрямі, а також скасувати ряд архаїчних норм, наприклад, як гірничі відводи та інші. Крім того, цей законопроект надасть можливість оформлення та використання сервітуту. Усі зміни до законодавства, пропоновані цим законопроектом ніяким чином не протирічать чинному Земельному кодексу України”, - наголосила представник фракції «Народний фронт».

Як відомо, сьогодні Верховна Рада не ухвалила за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі № 3096 через нестачу голосів.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua