Права адвокатів мають дотримуватись, - Георгій Логвинський (відео)
середа, 13 липня 2016, 18:21

З метою дотримання прав адвокатів та збереження адвокатської таємниці у разі обшуків їх офісів правоохоронними органами необхідно, щоб під час цих процесуальних дій були присутні представники Ради адвокатів.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, відомий правозахисник та адвокат Георгій Логвинський під час засідання комітету, присвяченого питанню порушення прав адвокатів.

Народний депутат, який є автором Закону України «Про адвокатуру», нагадав, що в цьому документі передбачені гарантії адвоката під час слідчих дій, а саме йде мова про те, що «органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи у відносинах з адвокатом зобов’язані дотримуватися вимог Конституції та законів України, Конвенції про захист прав людини 1950 року та практики Європейського суду з прав людини».

«Коли детективи, будь-які, заходять до офісу адвоката і шукають необхідний документ, то, фактично, вони мають доступ до інших його документів, які мають адвокатську таємницю, і це вже порушення, яке констатував Європейський суд з прав людини. Для цього і було передбачено, щоб були представники Ради адвокатів, які виконують функцію ознайомлення з матеріалами», - наголосив Логвинський, посилаючись на практику ЄСЛП.

За словами народного депутата, представники правоохоронних органів під час обшуку в офісі адвоката повинні чітко вказувати, який саме документ чи матеріал вони шукають.

«Суд в окремих справах чітко підтверджує, що будь-яка санкція суду, якої не достатньо для того, щоб сказати, що немає порушень, повинна містити чітку інформацію: що саме розшукується, тобто інвойс №1, договір №5 або правовідносини з певною компанією. І тоді представники Ради адвокатів повинні сказати, містяться ці документи в цій теці чи шафі або їх немає», - пояснив Георгій Логвинський.

У той же час він додав, що у разі, коли у детективів виникають будь-які сумніви, «вони мають право вилучити будь-які документи, опечатати їх, прийти до судді зі зазначенням, що саме вони розшукують, і тоді вже суддя має визначити, чи є там ці документи, чи їх немає, і зняти з документів, які вилучаються, адвокатську таємницю». 

«Така практика захищає права на адвокатську діяльність і адвокатську таємницю. Ми знаємо, що всі адвокати володіють практикою Європейського суду з прав людини і мають можливість звертатися до ЄСПЛ, і нам би не хотілося, щоб наша держава, перш за все, порушувала їх права, а, по-друге, мала негативне означення на міжнародному рівні», - підсумував він.

Георгій Логвинський зауважив, що профільний комітет і надалі буде виконувати функцію парламентського контролю за дотриманням прав людини, зокрема адвокатів.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua