Правоохоронні органи мають розібратися, чому не виконується контракт на поставку в армію захищених засобів зв’язку, - Чорновол (відео)
четвер, 22 червня 2017, 15:46

Генеральна прокуратура та НАБУ мають розібратися, чому Міністерство оборони блокує виконання вже підписаних контрактів на поставку ЗСУ захищених засобів зв’язку.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол на брифінгу в парламенті.

За її словами, відповідні звернення напередодні були ухвалені під час засідання профільного Комітету з питань національної безпеки і оборони. Депутат повідомила, що через усне розпорядження глави Міноборони України заблоковано виконання контракту на поставки в ЗСУ засобів зв’язку турецького виробника Aselsan.

"Контракти підписані, всі конкурси проведені, але їх виконання заблоковано в усному режимі міністром оборони України", - наголосила вона.

"Йдеться про невиконання контракту з турецькою фірмою Aselsan та про те, що ми дуже негарно виглядаємо у стосунках із нашим стратегічним партнером - Туреччиною. Коли без будь-яких підстав, в усному режимі блокується виконання контрактів із турецькою фірмою, яка на надзвичайно пільгових умовах погодилась поставляти в Україну захищених систем зв’язку", - зазначила депутат.

За її словами, в середу на засіданні комітету було розглянуто результати додаткових порівняльних випробувань Міністерством оборони турецьких систем зв’язку Aselsan та ізраїльської - Elbit Systems. "Порівнювали як технічні можливості, так і цінові пропозиції", - уточнила Тетяна Чорновол.

"Представник Генштабу повідомив, що ізраїльський зв’язок програє по всіх параметрах: наприклад, радіус дії турецької рації – 78 км, ізраїльської – 41 км. Це – дуже велика різниця. Крім того, турецькі системи зв’язку без будь-якого додаткового устаткування комунікуються з уже наявними в українській армії "Моторолами", що також є надзвичайно важливо, а для інтеграції "Моторол" з ізраїльськими системами зв’язку доведеться закупати додаткове обладнання", - заявила представник "Народного фронту".

Вона також повідомила про негативний досвід співробітництва України з ізраїльською компанією Elbit Systems: "У 2015 році Elbit Systems поставила в Україну системи захищеного зв’язку для танків на суму 8 млн доларів – Україна проплатила ці гроші, а системи досі не вмонтовані, оскільки ізраїльська компанія не поставила устаткування для монтажу цього обладнання. Тобто, з 2015 року устаткування лежить в упаковках, ніхто його не може встановити, і ніхто за це не несе жодної відповідальності".

"Крім того, ми дізналися, що на додаткових випробуваннях було зафіксовано спроби представників Elbit Systems фальсифікувати результати тестування: наприклад, при вимірюванні дальності зв’язку вони намагалися прикрутити антену рації на виносну антену для збільшення радіусу дії, що є зовсім неприпустимим", - додала депутат.

Тетяна Чорновол нагадала, що агентські послуги Elbit Systems в Україні надають особи, які фактично зганьбили цю поважну ізраїльську компанію на весь світ – вдаються до фальсифікацій під час випробувань та роздають хабарі валізами.

"Агентські послуги Elbit Systems в Україні надає такий собі Вадим Авербух, який свого часу був засновником "РосУкрЕнерго", яка завдала Україні збитків у системі постачання газу на мільярди гривень", - пояснила вона.

"Але найголовніше – Україна не може відкинути вигідні контракти з Туреччиною й підписати невигідні контракти з Elbit Systems тільки через те, що тут присутні корупційні кошти – інших переваг у ізраїльської компанії просто не існує. Відповідно, комітет прийняв рішення звернутися до Генеральної прокуратури та НАБУ з вимогою припинити корупційну складову та з’ясувати, як так відбувається, що міністр оборони в усному режимі блокує виконання контрактів", - підсумувала Тетяна Чорновол.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua