Представники «Народного фронту» взяли участь у панахиді-прощанні з Олександром Олесем та його дружиною (відео)
неділя, 29 січня 2017, 16:44

Представники політичної партії «Народний фронт» у Верховній Раді та Уряді взяли участь у панахиді за українським поетом Олександром Олесем (Кандибою) та його дружиною Вірою у Володимирському соборі столиці, а також - церемонії перепоховання їх останків у Києві на Лук'янівському цвинтарі.

Зокрема, на заходах були присутні Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, народний депутат, заступник керівника Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський та інші.

Коментуючи значимість постаті та творчої спадщини Олександра Олеся для України, Віктор Єленський наголосив, що «ім’я цього геніального поета та видатної людини увійшло б в історію української культури навіть якщо б він написав лише свої ранні твори».

«Сьогоднішня подія – це данина поваги, шани і уклін усій український інтелігенції, яку розкидало по світу і яка вимушена була жити, помирати, побиратися на чужині, яка мріяла повернутися в Україну і не дожила до втілення цієї мрії. Мені здається, що яким би геніальним не був Олександр Олесь, але сьогодні люди плакали не лише за ним, а й за тими сотнями, тисячами українських інтелігентів, українських військових – тих відомих синів України, які «розкидані» по цвинтарях Мюнхена, Праги, Парижа та інших європейських і не тільки європейських міст», - відзначив представник фракції «Народний фронт».

За словами Віктора Єленського, традиція перепоховання таких постатей, як Олександр Олесь, в Україні не може бути масовою. Однак наразі Міністерство культури разом з Міністерством закордонних справ України вивчає проблему перепоховання не лише тих культурних діячів, чиї могили перебувають під загрозою за кордоном, але й тих, чиї рідні зацікавлені у тому, щоб їх відомі предки повернулися в Україну.

Як відзначили присутні на перепохованні родичі українського поета та літературознавці, Олександр Олесь, який 25 років провів в еміграції, весь цей час мріяв повернутися на рідну землю, присвятивши цій темі багато своїх поетичних творів.

Нагадаємо, минулого року в Чехії були примусово ексгумовані останки відомого українського письменника та поета Олександра Олеся, похованого на Ольшанському кладовищі в Празі. 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua