Презумпція правоти поліцейського необхідна для безпеки громадян, - Антон Геращенко (відео)
п’ятниця, 7 жовтня 2016, 13:51

Законопроект щодо введення презумпції правоти поліцейського – це один із шляхів побудувати країну, в якій люди дотримуються законів та поважають їх.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко в коментарях журналістам.

Він зазначив, що навколо ініціативи міністра МВС, представника "Народного фронту" Арсена Авакова щодо законодавчого закріплення презумпції правоти поліцейського з’явилося багато перекручень та неправди.

Антон Геращенко нагадав про трагічний випадок у Дніпрі, коли при виконанні службових обов’язків були вбиті двоє поліцейських, та зазначив, що "на сьогоднішній день поліцейський не може впливати та застосувати силу щодо тієї людини, яка не нападає на нього, але при цьому не виконує його вимог".

"Наприклад, поліцейський каже: сидіть в машині, але людина виходить. При цьому вона не нападає на поліцейського та розказує, що патрульний неправий. Однак ця людина становить загрозу для поліцейського, оскільки він не знає, як у випадку з трагедією у Дніпрі, що це за людина. Може вона у розшуку, може вона небезпечний злочинець, а може це просто громадянин, який нервує. Тому і треба прописати в законі, що громадянин зобов’язаний дотримуватися вимог поліцейського, як наприклад: не виходити з машини, відійти на три кроки тощо", - пояснив народний депутат.

На його переконання, такі норми необхідні для безпеки як поліцейських, так і самих громадян.

"Це треба врегулювати. На сьогодні є моменти, які у законодавстві не описані", - додав він.

Разом з тим, відповідаючи на запитання журналістів, Антон Геращенко наголосив, що "жодних жорстких дій з боку поліцейських бути не може".

Він також розповів, що наразі є намір забезпечити відеокамерами усіх поліцейських, які працюють на вулиці, стоять в оточенні тощо.

"Далі громадянин, якщо він вважає, що його права були порушені, у той же день пише заяву. Є запис з камери поліцейського і тоді приймається рішення: якщо поліцейський порушив права громадянина, на нього чекає суворе покарання. Але і поліцейські мають бути захищені, щоб коли вони говорять громадянину: не виходьте з машини, покладіть руки на кермо, дайте документи, щоб громадяни дотримувались цього, а не почали вступати у суперечки", -  наголосив Геращенко.

"Є купа відеозаписів на Youtube, зокрема, коли у Харкові один громадянин сидить в Ролс-Ройсі і 40 хвилин розповідає поліцейським, що він не буде виходити, що він не п’яний і чого взагалі до нього причепилися. На сьогодні якщо б поліцейський застосував до нього силу, то ми б побачили масу заяв про жорстокість поліцейських", - навів приклад народний депутат.

Антон Геращенко повідомив, що ця законодавча ініціатива може бути розглянута парламентом вже на наступному сесійному тижні, і фракція "Народний фронт" її однозначно підтримає.

"Зрозумійте, ми не намагаємося побудувати поліцейську державу. Ми прагнемо зробити країну, в якій люди дотримуються законів, поважають їх. Зараз я не можу сказати, що наші громадяни люблять дотримуватися законів. У нас так говорять: давайте всі будуть жити по законам, але щоб мій кум зміг вирішити проблеми. Так не має бути!", - резюмував парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua