Приєднання до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії дасть можливість зеленим проектам залучити проектне фінансування під 1-2% річних, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 6 грудня 2017, 18:26

Приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії «IRENA» дозволить не тільки залучити ще більше інвестицій в українську енергетику, а й отримати доступ до передових технологій та кращого світового досвіду в галузі, а також виконати взяті на себе міжнародні зобов'язання до 2020 року досягти рівня 11% енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

Про це заявила представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи вчорашнє ухвалення в цілому законопроект «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії «IRENA» (№0164).

Вона зазначила, що без ухвалення відповідного закону, а отже - без активної співпраці між Україною та розвинутими державами й інституціями в сфері відновлювальної енергетики буде складно розвивати вітчизняний ринок відновлюваних джерел енергії до рівнів, визначених на національному рівні, а також залучати необхідне інвестування. Важливо відмітити, що станом на 2016 рік бюджет абудабійського фонду розвитку (АDFD), який стає доступним після приєднання до IRENА, складає 350 млн доларів США.

“Саме тому для України є стратегічно важливим приєднання до IRENА, що дозволить не тільки залучити ще більше інвестицій в українську енергетику, а й отримати доступ до передових технологій та кращого світового досвіду в галузі. Участь України в IRENA дозволить претендувати на отримання пільгових кредитів під 1-2% терміном до 20 років, а також йти в ногу зі світовими інноваціями та отримувати ціннісні рекомендації стосовно законодавчої діяльності у сфері відновлюваної енергетики”, – наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

Народний депутат також додала, що діяльність IRENA спрямована на забезпечення швидкого переходу до сталого використання відновлюваних джерел енергії у глобальних масштабах, а тому позитивно сприятиме сталому розвитку галузі енергетики в Україні в цілому.

Представник фракції “Народний фронт” відмітила, що Україна має великий потенціал відновлюваної енергетики, який складає близько 100 млн тонн умовного палива (т.у.п).

“Для його максимально ефективного використання потрібно залучати інвестиції. Паралельно повинні бути створенні конкурентні умови для ведення бізнесу, зрозумілі правила гри та прогнозованість політики держави в цьому напрямі,” – наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

За її словами, відновлювана енергетика – “це світовий тренд, який розвивається неймовірно швидкими темпами”. Наприклад, лише за 2016 рік було введено в експлуатацію 127 ГВт від сонячних та вітрових установок, а інвестиції в “зелену енергетику” майже вдвічі перевищили показники викопного палива.

“Україні вкрай важливо залишатися в рамках цього тренду та наздогнати тенденції світового досвіду. Ми наразі значно відстаємо і повинні основну увагу зосередити на впровадженні кращих світових практик для стимулювання в Україні виробництва електричної енергії з альтернативних джерел”, – резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua