Проект нового закону про освіту має розглядатися Радою у другому читанні наступного тижня, - Лілія Гриневич (відео)
п’ятниця, 1 вересня 2017, 13:05

Проект нового закону про освіту, що був прийнятий парламентом у першому читанні у жовтні 2016 року, мають розглядати у Верховній Раді наступного пленарного тижня – з 4 до 8 вересня.

Про це повідомила міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич в ефірі одного з телеканалів.

«Коли ми отримаємо закон, багато потрібних нам новацій стануть реальністю. Заклади матимуть, в першу чергу, звітувати за кошти, які вони отримали – і від бюджету, і від батьків», - сказала вона.

Міністр наголосила, що важливо зробити прозорим надходження усіх коштів.

«Ми прекрасно знаємо про те, що батьки часто потерпають від того, що у школі кажуть, ніби щось потрібно профінансувати, бо це не профінансували місцеві органи влади. Важливо, щоб батьки бачили все фінансування, яке надходить до школи, розуміли, де можуть бути прогалини. Також потрібно пам’ятати, що внески батьків можуть бути виключно добровільними», - додала Лілія Гриневич.

Вона нагадала, що за останні 2 роки бюджети органів місцевого самоврядування значно зросли через фінансову децентралізацію.

«Тому нам так важливо вивести на світло все, що отримує система освіти, аби в батьків не вимагали щось додаткове», – зазначила міністр.

Лілія Гриневич також розповіла, яку автономію отримають школи після ухвалення закону.

«Буде автономія в програмах, змісті, і буде автономія вчителя. Для нас дуже важлива педагогічна свобода вчителя. І, наприклад, новий держстандарт початкової освіти передбачає, що він описує результати навчання, а те, яким чином вчитель дійде до них – залежить від педагога», - зазначила очільниця МОН.

«Але треба розуміти, що до цього треба бути дуже готовим. Вчитель повинен вміти творити цю програму. Ми, звичайно, роздамо вчителям модельні, кращі програми. Я впевнена, що впродовж кількох років наші вчителі навчаться творити програми самостійно», – підкреслила Лілія Гриневич.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua