Профільний комітет підтримав спрощене ліцензування місцевих мовників на прикордонних територіях (відео)
середа, 5 вересня 2018, 16:56

Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому законопроект №8600, згідно з яким місцеві телерадіоорганізації на прикордонних територіях, що межують із державою-агресором, зможуть отримати дозволи на тимчасове мовлення за спрощеною процедурою. На думку авторів, це сприятиме підвищенню рівня національної інформаційної безпеки України.

Відповідне рішення було ухвалене на черговому засіданні комітету.

Як наголошують автори законопроекту, розбудова мовлення у районах, що межують із державою-агресором, ускладнюється наявністю великої кількості факторів, серед яких: комерційна непривабливість прикордонних районів для приватних мовників; відсутність державного мовлення, яке б могло компенсувати дефіцит мовлення приватних телеканалів і радіостанцій в даних районах; довготривала процедура прорахунку радіочастотного ресурсу і необхідність проведення міжнародної координації радіочастотного ресурсу із державою-агресором; тривала процедура проведення конкурсів на радіочастотний ресурс; фінансове навантаження на мовників через необхідність сплати ліцензійного збору за ліцензії.

Тому метою розробки законопроекту є забезпечення безперервності мовлення телерадіоорганізацій і приймання їх програм населенням шляхом закріплення механізму прискореної видачі тимчасових дозволів на телерадіомовлення на територіях, найбільш вразливих до зовнішнього негативного інформаційного впливу в прикордонних районах, що межують із територією держави-агресора.

Як заявила голова комітету, заступник керівника фракції "Народний фронт", співавтор законопроекту Вікторія Сюмар, у всіх прикордонних районах України мають бути місцеві мовники, які будуть "перебивати" телерадіосигнали з держави-агресора.

"Ті районні центри, які є в Сумській, Чернігівській, Харківській області, що є надзвичайно важливо, вони теж мають можливість без ліцензій засновувати ЗМІ, оскільки це є питання національної безпеки. Там сьогодні є тотальна присутність російських медіа і немає українських. І в цій ситуації бюрократизувати процедуру неможливо, тому ми маємо дати можливість робити ці тимчасові дозволи, що є відповідним компромісом", - заявила голова комітету.

Крім того, комітет розглянув та рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про внесення зміни до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження) №8114.

"На цій території ситуація надзвичайно складна. І якщо ми могли говорити про підтримку україномовних видань на всій території України, то тут варто підтримати всі друковані видання", - наголосила Вікторія Сюмар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua