Профільний комітет підтримав законопроект депутата "Народного фронту" щодо фінансової прозорості медіа (відео)
середа, 7 листопада 2018, 16:42

Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроект авторства представника фракції «Народний фронт» Миколи Княжицького щодо фінансової прозорості медіа.

Таке рішення підтримали більшість членів Комітету під час чергового засідання у середу.

Голова профільного комітету, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар зауважила, що необхідність розробки законопроекту щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (№ 8494) виникла у зв’язку з тим, що сьогодні наша країна протистоїть гібридній агресії Російської Федерації, впливовою складовою якої є саме інформаційна агресія.

«Звідки виникла потреба цього законопроекту? Ми є представниками воюючої країни, яка в умовах агресії Російської Федерації, фактично, має на своїй території, можливо, інформаційних агентів. Звідси виникла, власне, ця ідея. Звідки кошти на фінансування частини телеканалів?», - зауважила вона.

Вікторія Сюмар нагадала, що український парламент вже зробив кілька кроків щодо вирішення питання прозорості фінансування ЗМІ, ухваливши відповідний закон (авторства також М. Княжицького, - Ред.), однак залишилися певні невирішені питання.

«Закон про прозорість медіа дійсно працює на 98%, але є частина, отих 2% інформаційних ресурсів, щодо фінансування яких виникають серйозні проблеми. І як вирішувати, щоби до нас не заходив «кеш» з держави-агресора для підтримки інформаційної політики держави-агресора – це наше з вами завдання», - наголосила народний депутат.

Отже, на її думку, ухвалення цього закону є «пошуком шляхів, яким чином вирішити питання державної безпеки в контексті інформаційної безпеки держави».

Тому, за словами Вікторії Сюмар, «політична доцільність цього документу в цих умовах є надзвичайно обґрунтованою».

«І все, що ми робили з вами чотири роки, це дійсно посилювало інформаційну безпеку», - підкреслила Голова комітету.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроект запроваджує правові засади реалізації організаціями мовлення вимог щодо фінансової прозорості, встановлює законодавчі правила оприлюднення звітності про фінансування електронних ЗМІ та наділяє Національну ради України з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями з контролю та перевірки достовірності наданих відомостей.

Прийняття законопроекту в результаті сприятиме створенню правового механізму та врегулювання питань фінансової прозорості електронних засобів масової інформації, зменшенню впливу на інформаційну політику телерадіоорганізацій, підвищенню прозорості ринку електронних ЗМІ, забезпеченню свободи слова та створенню ефективних передумов для недопущення цензури.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua