Профільний комітет підтримав законопроект про створення мовників територіальних громад на принципах суспільного мовлення (відео)
середа, 18 січня 2017, 17:28

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроект «Про засади діяльності мовлення територіальних громад в Україні» №5582, який дозволить створити нові мультимедійні платформи мовлення територіальних громад на принципах суспільного мовлення, а саме - з ефективною системою громадського контролю та фінансовою прозорістю.

Відповідне рішення було ухвалено у середу під час засідання комітету.

Голова Комітету, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар, презентуючи законопроект, наголосила, що на сьогодні цей документ є вкрай важливий для розвитку та більш глибокої комунікації новостворених об’єднаних територіальних громад.

За її словами, у законопроекті №5582 мова йде про новий формат роботи мовників, який відбувається під контролем громадськості, через що виникла необхідність розробити окремий законодавчий акт. Сюмар додала, що, по суті, законом пропонується створювати мовлення територіальних громад за принципом суспільного мовлення.

«Ми, фактично, встановлюємо цілу систему контролю громадськості за такими мовниками. І плюс даємо можливість невеликим громадам створювати власні невеличкі ЗМІ для обговорення внутрішніх проблем», - зазначила вона.

У той же час, відповідаючи на пропозиції представників громадськості передбачити у законі можливість створювати місцеві засоби масової інформації на основі громадських організацій, Вікторія Сюмар зауважила, що такий підхід несе в собі досить серйозні ризики.

«Сьогодні в Україні є величезна небезпека, пов’язана з прозорістю фінансування засобів масової інформації. І якщо ми прив’язуємося до структури, яка має власний бюджет, і його можна простежити, бо це бюджет територіальної громади, і вона вирішила витратити його невелику частину, бо люди не дозволять багато витратити, - це одне. А якщо ми дамо можливість робити це громадським організаціям шляхом внесків і т.п., я вважаю, що ми створюємо величезні загрози для територіальної цілісності країни, якщо на те пішло!», - заявила заступник керівника фракції «Народний фронт».

«Наприклад, в Харківській області буде достатньо проросійських ЗМІ зареєстровано в такому форматі. Що буде у Закарпатті і подібних регіонах, можна лише собі уявити, якщо це будуть громадські організації. В даному випадку прозорість фінансування ми не забезпечимо жодним чином!», - наголосила Вікторія Сюмар.

На її думку, схема, запропонована у законопроекті №5582, є найбільш оптимальною та прозорою в сьогоднішніх українських реаліях.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua