Пропонуємо громаді самій визначити, хто буде екоінспектором на її території, - Остап Семерак
четвер, 13 жовтня 2016, 21:30

Міністр екології та природних ресурсів, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак ініціює введення в Україні інституту екологічних шерифів.

Про це він завив, презентуючи проект Концепції реформування системи природоохоронного контролю.

Міністр переконаний, що впровадження інституту громадських "екологічних шерифів" дасть можливість передати частину функцій екологічного контролю місцевим громадам.

Остап Семерак наголосив, що процес формування корпусу громадських інспекторів має бути публічний, а не кулуарний.

"Ми пропонуємо громаді самій визначити, хто буде екоінспектором на її території. Будемо запрошувати людей з активною громадянською позицією. Якщо вони проходять відбір, то отримують право бути екологічним шерифом з наділенням відповідних повноваженнями", - зазначив він.

"Це дозволить усунути корупційні чинники з боку керівників підрозділів новоствореної служби, організувати прироохоронний контроль практично у кожному населеному пункті та суттєво розширити чисельність екологічного громадського активу і залучити місцевих депутатів до вирішення екологічних проблем громад", - додав міністр.

Остап Семерак переконаний, що обраний територіальною громадою екоінспектор буде більш відповідально ставитися до виконання свої обов’язків, так як йому доведеться звітувати про результати роботи перед  людьми і державою.

"Це є один з елементів децентралізації, який дасть можливість залучити набагато ширше кола підготовлених людей, які будуть мотивовані не лише зарплатнею, а й контролем своїх найближчих сусідів", - наголосив міністр.

Остап Семерак розповів, що під час написання концепції реформування природоохоронного контролю вивчали досвід створення, систему захисту навколишнього середовища європейських та скандинавських країн, США і Канади.

Міністр поставив у приклад досвід Канади, в якій, якщо хочеш зрубати дерево, яке тобі заважає побудувати споруду на власному подвір’ї, – маєш викликати екологічного інспектора, який огляне дерево і проведе оцінку його вартості. Крім того, громадянин кладе позику в банк на три роки. Далі висаджує нового саджанця, і якщо він приживеться, толише через три роки людині повернуть позику з банку. 

«Найцікавіше у цій історії, що люди самі звертаються до екологічних інспекторів. Це відбувається в Канаді – в країні з найбільшою кількістю лісів. Я хочу, щоб так було в Україні», - сказав Остап Семерак. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua