Проросійські сили влаштували істерію навколо законопроекту «Народного фронту», спрямованого на захист української мови в ефірі, - Микола Княжицький
середа, 2 листопада 2016, 12:42

Проросійські медіа та ті, хто хоче знищити українську державність, влаштували істерію та провокації навколо законопроекту №5313 авторства депутатів «Народного фронту», яким передбачається встановити для загальнонаціональних телерадіоорганізацій квоту в 75% для контенту українською мовою.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький під час виступу у парламенті.

Зазначимо, що згідно з проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» №5313, передбачається встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00; для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50%.

Окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

На думку авторів законопроекту, його прийняття «сприятиме захисту національних інтересів, а також послабленню суспільної напруги, зумовленої використанням російської мови при виробництві телевізійних передач з урахуванням триваючого збройного конфлікту на сході України».

Як наголосив Микола Княжицький, цей законопроект не передбачає якогось регулювання для супутникових та кабельних каналів, а його норми, а саме - обов’язкові частки передач державною мовою - стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу. 

У той же час, не дивлячись на те, що цей закон, за словами його авторів, є «максимально ліберальним і абсолютно м’яким», навколо нього почалася істерія в українському інформаційному просторі.

«Російські медіа з подачі «ВЕСТЕЙ» всюди пишуть, що ми нібито подали проект про заборону преси сусідніх країн, в тому числі і російськомовної. Очевидно, що це повний абсурд! Але це велика інформаційна кампанія, яка покликана зробити те, щоб українська мова була знищена в Україні остаточно!», - обурився народний депутат.

При цьому він нагадав, що саме на тих українських територіях, які сьогодні є окупованими, свого часу не давали розвиватися український мові, її не підтримувало місцеве керівництво, не підтримувалася україномовна освіта.

«Саме туди і прийшли окупанти, сподіваючись, що на референдумах під дулами автоматів їх підтримає місцеве населення, і частина підтримала. Зараз цей план повного знищення української мови та культури непомітно для нас реалізовується на території всієї України», - наголосив Княжицький.

Більше того, за його словами, сьогодні окремі його колеги не соромляться відкрито у ЗМІ «виступати проти української мови взагалі» і навів цитату народного депутата Миколи Скорика («Опозиційний блок»), де той каже, що «через українізацію ефіру глядачі підуть на супутникові канали, а радіослухачі – в Інтернет».

«Колеги, в якій країні ми живемо? Як ми терпимо знищення того, заради чого українці зараз гинуть на фронтах, заради чого боролися наші батьки та діди? Яким чином ми можемо побудувати ефективну країну, якщо нічого не об’єднуватиме нас, коли ми не усвідомлюватимемо, який ми народ, коли не розумітимемо, чим відрізняємось від сусідніх росіян, які окупували нас?», - заявив представник фракції «Народний фронт».

У зв’язку з цим він звернувся до колег та всього українського суспільства не піддаватися на провокації, а Службі безпеки України та Міністерству інформаційної політики – моніторити «брехливі заяви проросійських медіа, таких як «ВЕСТИ», телеканал «Інтер» та багатьох інших». 

«Вони знищують Україну і роблять все для того, щоб наша державність була зруйнована і ми ніколи не наблизилися до Європи. Ми не дозволимо цього зробити. В цьому ми маємо бути єдиними і разом маємо відчувати небезпеку!», - наголосив Микола Княжицький.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua