Прозорість видобувних галузей залучить більше інвестицій та збільшить прибутки місцевих громад, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
середа, 11 липня 2018, 12:19

Ухвалення законопроекту "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях" (№6269) дозволить залучити більше інвестицій у видобувну галузь, видобувати більше українського газу, збільшити прибутки місцевих громад від ренти, що в результаті сприятиме енергонезалежності України.

Про це заявила голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська в інтерв’ю журналістам.

Вона зазначила, що цей проект закону, який наразі очікує на повторне друге читання, є вкрай важливим для енергетичної галузі, оскільки дозволить залучати більше інвестицій у видобувні галузі та збільшити видобуток українського газу. А це, у свою чергу, призведе до створення нових робочих місць, сплати податків та здешевлення газу для населення.

"Ми вводимо (цим законом. - Ред.) світові стандарти для видобувних галузей в Україні. Тому міжнародні інвестори, великі компанії, які розуміють, що Україна імплементує в себе світові практики видобутку газу, для них ця галузь буде прозорішою", - заявила парламентар.

За її словами, законом передбачається розкриття бенефіціарних власників надр.

"Це абсолютно нормальна практика, це звичайний бізнес. Немає чого ховатися за офшорами та номінальними власниками. Всі повинні знати, хто є власником надр", - зауважила народний депутат.

Крім того, завдяки законопроекту стане прозорим питання сплати податків видобувними компаніями. Наталія Кацер-Бучковська нагадала, що минулого року парламент диверсифікував податки і передав місцевим громадам, на території яких видобувається газ, 5% від ренти.

"Це дуже великі гроші насправді. І громадянам треба показувати, скільки сплачує компанія і куди йдуть кошти, які виділяються місцевій громаді. Таким чином, місцеві громади будуть зацікавлені у залученні інвесторів. Бо сьогодні не всі хочуть бачити видобувну компанію на своїй території, оскільки люди, фактично, до цього нічого не мали, а лише отримували видобувне підприємство на своїй території. А зараз ми створюємо для громад можливість, по-перше, знати, скільки сплатили податків, по-друге - отримати 5% від цього прибутку компанії для потреб громади", - пояснила народний депутат.

"Тому це є надзвичайно важливий закон. У першу чергу, його мета – збільшити кількість інвестицій та об’єми видобутого в Україні газу і завдяки цьому йти до омріяної енергонезалежності, про яку ми всі говоримо", - резюмувала представник фракції "Народний фронт".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua