П’ять країн мають запропонувати РФ підписати нову угоду замість «Мінська». Якщо відмовиться – покласти на неї всю відповідальність, - Арсеній Яценюк (відео)
п’ятниця, 12 червня 2020, 15:49

Росія не виконала жодного пункту Мінських угод. Необхідно розширити формат до «Нормандія плюс Будапешт», запропонувати Росії підписати багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності України і гарантії її безпеки. Однозначну і без жодних додаткових інтерпретацій.

Про це заявив Голова Київського Безпекового Форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 12 червня.

«У нас є страх, у всіх нас, про те, що от якщо ми тільки скажемо погане слово про «Мінськ», на завтрашній день ця вся хитка конструкція розсиплеться, і Росія почне агресивні дії. Не треба боятися. Треба сказати правду», - зазначив він.

На його переконання, учасники Нормандського формату повинні провести міжнародний аудит виконання «Мінська». «І наші партнери Німеччина і Франція, і Україна повинні заявити про те, що Росія не виконала жодного пункту Мінських угод. Таким чином поставити крапку в реалізації «Мінська», - заявив Арсеній Яценюк.

Наступним кроком треба запропонувати Росії розширити формат на «Нормандія плюс Будапешт». «Зараз я розумію, що американський народ і американська адміністрація зайнята і внутрішніми проблемами, і виборами, але вибори пройдуть, і після цього нам необхідно, щоб в Нормандсько-Будапештському форматі були присутні Німеччина, Франція, Сполучені Штати Америки, Великобританія в Україна», - сказав він.

Третє, зазначив Арсеній Яценюк, ці п’ять країн, які були учасниками як Будапештського меморандуму, так і Нормандського формату, повинні запропонувати Росії підписати багатосторонню міжнародно-правову угоду про відновлення суверенітету, територіальної цілісності і забезпечення гарантій безпеки українській державі. «Без двозначних тлумачень. Без того, щоб Росія грала: ми вибори проводимо під дулом російських автоматів чи ми вибори проводимо під дулом російських пістолетів. Це повинна бути однозначна, без жодних додаткових інтерпретацій, міжнародно-правова угода», - наголосив він.

«Якщо Росія відмовляється від підписання такої чіткої угоди, тоді наші західні партнери разом з Україною покладають всю повноту відповідальності на Росію і далі тільки посилюють санкційний і політичний тиск на Російську Федерацію. Так би робив я», - підсумував лідер «Народного фронту».

Київський Безпековий Форум – провідний міжнародний форум України з обговорення проблем миру і безпеки. Заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua