Рада має ухвалити законопроект, який дозволить "Укроборонпрому" не віддавати так звані "борги" РФ, - Пашинський (відео)
понеділок, 9 липня 2018, 13:26

Верховна Рада має ухвалити у другому читанні законопроект №6697 "щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку".

Про це заявив голова Комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський.

"Минулого четверга ми не змогли з технічних питань розглянути закон №6697. Це по "Укроборонпрому", там 15 хвилин, друге читання. Будь-ласка, включіть його до порядку денного - ми пройдемо його за 20 хвилин. Це щодо дозволу "Укроборонпрому" не віддавати борги РФ", - заявив народний депутат.

Як відомо, склалася непроста ситуація щодо штучного зловживання своїми правами з боку підприємств держави-агресора, які уклали ряд господарських договорів з підприємствами українського оборонно-промислового комплексу на поставку товарів військового призначення та подвійного використання.

Указом Президента України №691/2014 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 серпня 2014 року "Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики" було передбачено припинення "експорту до Російської Федерації товарів військового призначення та подвійного використання з метою їх військового кінцевого використання Російською Федерацією, за винятком космічної техніки, яка застосовується для досліджень та використання космосу в мирних цілях у рамках міжнародних космічних проектів". Тобто, такі контракти, укладені до серпня 2014 року, стало неможливо виконати.

У пояснювальній записці зазначено, що "у зв’язку з викладеними обставинами підприємства-замовники продукції почали звертатися до судів на території Російської Федерації для стягнення заборгованості, пені та інших штрафних санкцій, незважаючи на посилання українських підприємств на обставини непереборної сили (форс-мажорні)".

"Такий підхід та необ’єктивне проведення судового розгляду на території держави-агресора спричинив винесення ряду судових рішень, за якими українські сторони зобов’язані виплачувати суми, перевищуючі вартість самого договору. Такий перебіг подій часто гальмує, а інколи навіть може зупинити роботу підприємств українського оборонно-промислового комплексу, що негативно відображається на обороноздатності України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua