Рада має якнайшвидше ухвалити законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної, - Андрій Тетерук (відео)
середа, 3 жовтня 2018, 11:47

Верховна Рада має заповнити правовий вакуум, який виник після скасування антиконституційного закону про мову “Ківалова-Колісниченка”, та якнайшвидше ухвалити законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної (законопроект №5670-д).

Про це заявив перший заступник керівника фракції “Народний фронт”, співавтор законопроекту Андрій Тетерук в інтерв’ю журналістам.

“Я б дуже хотів, щоб завтра, у четвер, Верховна Рада під час розгляду законопроектів про мову сфокусувала свою увагу на тому, що ми не маємо права далі перебувати у правовому вакуумі, де у нас немає визначеного статусу української мови. І тому ми будемо голосувати за законопроект №5670-д, який створювався не лише народними депутатами (більше 70 народних депутатів є співавторами. – Ред.), а й насправді потужною роботою громадських організацій та наукових співробітників. Ця потужна робота не має бути занедбана або відкладена у часі”, - наголосив парламентар.

Він зазначив, що завтра планується ухвалити цей законопроект у першому читанні, після цього - якісно його доопрацювати та якнайшвидше ухвалити у другому читанні та в цілому.

“Це є надзвичайно потужним і важливим кроком, який має зробити український парламент. Ми маємо зробити для реалізації цього проекту все від нас залежне. Завтра, я сподіваюсь, ми це все зробимо”, - резюмував Андрій Тетерук.

Відповідно до пояснювальної записки, завданням законопроекту є забезпечення державою:

1) захисту державного статусу української мови як мови громадянства України;

2) утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування і порозуміння в Україні;

3) функціонування державної мови як інструменту об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності та національної безпеки;

4) застосування української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, а також у міжнародному спілкуванні та при здійсненні посадовими особами представницьких функцій;

5) розвитку української мови, як самобутньої мови титульної нації з метою зміцнення національної самосвідомості українців та збереження національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам’яті української нації;

6) підтримки української мови шляхом сприяння:

а) досконалому володінню українською мовою громадянами України;

б) розвитку української мови жестів для спілкування із та між людьми, які мають вади слуху;

в) застосування української мови відповідно до вимог українського правопису;

г) використанню українських слів, словосполучень і термінів замість іншомовних;

д) запобіганню вульгаризації української мови та змішування її з іншими мовами;

е) поширення знань про українську мову та її роль у розвитку української та європейської культур;

є) популяризації діалектів та говірок української мови та їхньому збереженню.

7) поширення української мови у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців у країнах їхнього поселення.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua