Рада має якнайшвидше ухвалити законопроект щодо прозорості медіавласності, – «Народний фронт» (відео)
понеділок, 18 червня 2018, 12:30

Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроект щодо прозорості медіавласності задля уникнення масових маніпуляцій суспільною думкою в період наближення президентських виборів в Україні.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури та духовності, представник фракції «Народний фронт» та автор відповідного законопроекту №6762 «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» Микола Княжицький під час засідання Погоджувальної Ради в понеділок, 18 червня.

Він нагадав про нещодавній скандал на одному з українських телеканалів, коли представник Опозиційного блоку Євгеній Мураєв зробив відверто брехливу заяву щодо утримуваного в Росії українського політв’язня Олега Сенцова, який наразі голодує.

Микола Княжицький наголосив, що для уникнення подібних ситуацій у майбутньому суспільство має знати, кому насправді належать телеканали, та хто їх фінансує. З цією метою, на думку депутата, необхідно ухвалити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації № 6762, який вже підтриманий профільним комітетом.

«Ми маємо зробити прозору власність, прозоре фінансування медіа, щоб і ми, і суспільство знали, хто є реальним власником, хто реально платить за всі ці збиткові медіа і з яких грошей! Тоді нашим суспільством не будуть маніпулювати такі горе-власники і тоді ми захистимо свою національну безпеку», – пояснив народний депутат.

У свою чергу голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар також заявила про необхідність якнайшвидшого ухвалення цього законопроекту, особливо враховуючи наближення президентських виборів в Україні.

За її словами, зміни у медіасфері, які були ухвалені раніше, на жаль, не дають можливості до кінця простежити фінанси телеканалів. Так, народний депутат розповіла, що «деякі телеканали знайшли можливість обходити нові норми закону».

«Сьогодні в контексті президентських виборів нам надзвичайно важливо розуміти, хто володіє медіа, які будуть мати ключове значення для результатів цих виборів», – наголосила вона.

Вікторія Сюмар навела приклад, що наразі в медіа курсує інформація про те, що «достатньо одіозний політик Віктор Медведчук купив деякі впливові інформаційні телеканали».

«Треба мати можливість перевірити цю інформацію детально. Тому такі зміни є надзвичайно важливими і, я думаю, що вони є однозначно на часі», – резюмувала заступник керівника фракції «Народний фронт».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua