Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який дозволить демонополізувати ринок енергетики, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
вівторок, 12 квітня 2016, 17:16

Законопроект №2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" дозволить демонополізувати ринок енергетики і сприятиме створенню більш прозорих умов діяльності для його гравців.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська з парламентської трибуни.

Вона повідомила, що це не перша спроба в парламенті легалізувати і надати законодавчий статус Комісії з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг.

"Наразі пріоритетом в роботі Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки є демонополізація ринку енергетики. Ми вже ухвалили закон про ринок природнього газу, зараз на часі закон про ринок електричної енергії, і повноцінне функціонування цих ринків є неможливим без належного регулятора", - додала представник "Народного фронту".

Депутат наголосила, що ухвалення цього законопроекту є частиною євроінтеграційних зобов’язань України перед Європейською Комісією, Європейським Союзом та енергетичним співтовариством. За її словами, прийняття законопроекту дозволить зробити Комісію більш прозорою, більш публічною, ефективною, політично та фінансово незалежним органом.

"В документі закладено основи операційної незалежності, а саме – критерії відбору комісіонерів, критерії створення незалежної конкурсної комісії, яка відбиратиме комісіонерів, заклала фундамент фінансової незалежності, коли комісія не буде залежною від того чи іншого органу й бюджетних асигнувань, а матиме достойну ринкову заробітну платню і зможуть фактично працювати незалежно", - уточнила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона зазначила, що під час розробки законопроекту також було закладено принципи ротації членів Комісії з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг, чого не було до цього, оскільки станом на сьогодні цей орган працює виключно на підставі указу президента.

"Законопроект є важливим для демонополізації ринку енергетики, створення більш прозорих умов діяльності його гравців, для споживачів це дасть можливість зрозуміти, яким чином формуються тарифи на електроенергію, газ та комунальні послуги, та дасть можливість розуміння прозорості формувань цих тарифів. Комітет також бере на себе зобов’язання допрацювати документ до другого читання з тим, щоб усі неузгодженості були вирішені", - резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

За законопроект №2966-д проголосувало 285 народних депутатів.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua