Рада зробила крок щодо протидії російському інформаційному впливу в зоні АТО, - Вікторія Сюмар (відео)
вівторок, 5 вересня 2017, 13:05

Верховна Рада зробила крок для протидії російському інформаційному впливу та відновлення українського телерадіомовлення в зоні розмежування, ухваливши за основу законопроект щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України.

Відповідне рішення підтримали 267 народних депутатів.

Як зазначила перед голосуванням голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції “Народний фронт”, співавтор ініціативи Вікторія Сюмар, “цей законопроект народився не в головах народних депутатів, а безпосередньо в зоні АТО” як вимога українських військових, яким сьогодні доводиться слухати радіостанції, що мовлять з окупованих територій.

Вона також оприлюднила список радіостанцій, які наразі мовлять в Луганську, а їх сигнал поширюється в зоні розмежування. Наприклад, такі як “Радио России”, “Русское радио”, “ЛНР радио Победа”, “Казачье радио”, “Свое радио ЛНР” тощо.

Неймовірна кількість радіостанцій, яка свідомо була спродукована Російською Федерацією в так званих районах ОРДЛО, тимчасово окупованих районах України, недарма. Це інформаційна зброя, яку використовує Росія там для того, аби “обробляти мізки” як українських військових, так і, звісно, людей, які живуть на цих територіях”, - заявила голова комітету.

За словами Вікторії Сюмар, ідея законопроекту (№6565) полягає в тому, щоб простимулювати українців створювати місцеві радіо- і телестанції в зоні розмежування. Вона додала, що станом на сьогодні на цих територіях немає медійного ринку через неможливість заходити туди великим рекламодавцям.

Заступник керівника фракції “Народний фронт” також повідомила, що під час підготовки законопроекту до другого читання з нього будуть прибрані суперечливі положення і залишаться лише ті, що стосуються кордону з Російською Федерацією”.

Даний законопроект передбачає дуже просту річ. Мова йде лише про місцевих мовників, які хочуть мовити в районних центрах, що межують із зоною розмежування з Російською Федерацією - щоб вони не приїжджали до Києва, не брали участь у різних конкурсах Національної Ради (з питань телерадіомовлення. – Ред.), щоб вони не сплачували ліцензійний збір, а щоб вони просто робили місцеві радіостанції і отримували дозвіл строком на один рік, виконуючи закони України”, - наголосила Сюмар.

Народний депутат додала, що до них особисто зверталися місцеві бізнесмени, які готові організувати такі радіостанції та по суті “глушити” сигнал, який йде з Росії та окупованих нею територій.

Ми маємо простимулювати там місцеве мовлення — українське, за українськими законами. Українська мова, українська пісня і, власне кажучи, українська ідеологія - це той спосіб, який дасть нам можливість посилити українську присутність в цьому надзвичайно складному регіоні”, - підсумувала Вікторія Сюмар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua