Реформи з енергоефективності мають стати українською національною ідеєю, - Наталія Кацер-Бучковська
четвер, 5 листопада 2015, 11:58

Реформи з енергоефективності мають стати українською національною ідеєю, адже зменшення залежності від російського газу є однією із запорук енергетичної безпеки нашої країни.

Про це заявила народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час «Київських дискусій з питань енергетичної політики».

Вона зазначила, що з моменту проголошення незалежності України реформи на енергетичному ринку не проводилися, що і призвело до його монополізації та неефективного використання енергоресурсів.

Представник «Народного фронту» наголосила, що внаслідок штучного заниження вартості природного газу підприємства та приватні домогосподарства не мали стимулів до раціонального споживання енергоресурсів.

«Компенсація між ринковою вартістю енергоресурсів та вартістю для населення накопичувалася багаторічними боргами НАК «Нафтогаз України». Тож, коли ми почали реформування енергетичного ринку, Україна стикнулася з багатьма проблемами одночасно: браком енергоресурсів, майже «енергетичним голодом» через агресію Російської Федерації, а також неготовністю приватних домогосподарств до ринково обґрунтованих цін на газ, що поєдналося з глибокою економічною кризою та девальвацією національної валюти», - наголосила Кацер-Бучковська.

Разом з тим вона зауважила, що Уряд України, розуміючи неспроможність більшості населення сплачувати повну вартість енергоносіїв, запровадив систему адресного субсидіювання, якою скористалося близько п’яти мільйонів українських сімей.

Тим не менш, на думку Наталії Кацер-Бучковської, Уряд має продовжувати вживати заходів щодо стимулювання енергоощадності приватних домогосподарств, оскільки «самі по собі субсидії не є стимулом проводити заходи з енергоефективності, а вартість субсидіювання лягає важким тягарем на державний бюджет».

Народний депутат також наголосила на важливості впровадження стовідсоткового обліку спожитого тепла, газу, гарячої води, щоб кожна сім’я могла самостійно регулювати своє споживання. На сьогодні, за її словами, близько 70 % українських споживачів не мають приладів обліку теплової енергії.

«Монетизація субсидій, надання «теплих» кредитів, заміна неефективних котлів газопостачальними компаніями, проведення інформаційних кампаній серед населення повинні стати рушійними механізмами здійснення реформи з енергоефективності, стати українською національною ідеєю. Адже, зменшення залежності від російського газу є однією з запорук енергетичної безпеки нашої країни», - підсумувала Наталія Кацер-Бучковська.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua