Регламентний комітет визнав незаконною постанову про відставку Арсенія Яценюка
вівторок, 15 березня 2016, 13:14

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради відхилив проект постанови про відставку Прем'єр-міністра Арсенія Яценюк як таку, що не відповідає Конституції і законам України.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Павло Пинзеник.

У рішенні комітету наголошується, що відповідна постанова порушує Конституцію, закон "Про Кабінет Міністрів України" і Регламент Верховної Ради.

Зокрема, статтею 13 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" визначено підстави, внаслідок яких настає відставка Кабінету Міністрів: прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів, відставка Премʼєр-міністра, смерть Премʼєр-міністра.

Комітет зазначає, що 16 лютого Верховна Рада розглянула проект постанови "Про відповідальність Кабінету Міністрів України (щодо прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів України)", який не отримав необхідної кількості голосів народних депутатів.

"Відтак, за цією підставою відставка Премʼєр-міністра України не настає", - зазначається у документі.

Крім того, законом "Про Кабінет Міністрів України" визначено, що Прем’єр-міністр України має право заявити Верховній Раді України про свою відставку.

"На сьогодні, у Верховній Раді України відсутня заява Премʼєр-міністра України Яценюка А. П. про відставку", - підкреслює Комітет.

"Крім того, наголошуємо, що ані Конституція України, ані Закон України "Про Кабінет Міністрів України" не містять положень щодо можливості ініціювання  питання про відставку Прем’єр-міністра України одним народним депутатом України", - додали там.

У зв’язку з цим Комітет ухвалив рішення, що проект постанови "Про відставку Премʼєр-міністра України Яценюка А. П." не відповідає Конституції України, Закону України "Про Кабінет Міністрів України", Регламенту Верховної Ради.

Також Комітет направив відповідний висновок Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману для повернення проекту постанови  суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua