Результатами рішення арбітражу були повністю відхилені вимоги ВАТ «Газпром» за положенням «бери або плати» на суму 56 млрд дол. за 2009-2017, - Наталія Кацер-Бучковська
п’ятниця, 22 грудня 2017, 17:10

Сьогодні НАК «Нафтогаз України» виграв у ВАТ «Газпром» за контрактом на поставку газу по всіх спірних питаннях, які виносилися на розгляд. Це матиме позитивний фінансовий ефект для України та стане важливим кроком на шляху до повної перемоги над Російською Федерацією у боротьбі за свою енергетичну незалежність.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи сьогоднішнє рішення Стокгольмського арбітражного суду.

Народний депутат зазначила, що за результатами рішення арбітражу були повністю відхилені вимоги ВАТ «Газпром» за формулою «бери або плати» на суму 56 млрд дол. за 2009-2017 роки. Таким чином Україна звільнилася від кабального зобов’язання щодо обов’язкової закупівлі газу навіть в тих випадках, коли він вже не потрібний.

Важливим аспектом сьогоднішнього рішення є встановлення ринкової ціни на газ, який Україна отримала в 2014 році. «За рішенням Стокгольмського суду ціна газу, який отримав НАК «Нафтогаз України» у 2 кварталі 2014 р., повинна була бути знижена до рівня середньоєвропейської на той час, тобто до 352 дол./тис. куб. м. Завдяки перегляду контрактної ціни Україна зекономила 1,8 млрд дол. на газі, придбаному у 2014-2015 рр.», - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона звернула особливу увагу на той факт, що загальний позитивний ефект рішень арбітражу оцінюється у понад 75 млрд дол. за весь термін дії контракту на поставку газу, що надасть Україні можливість подальшого проведення важливих реформ в газовому секторі.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua