Олександр Турчинов: Росія збирається задіяти весь арсенал включно з кібернетичними засобами для впливу на вибори в Україні
вівторок, 19 лютого 2019, 15:40

Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, одного з лідерів "Народного фронту" Олександра Турчинова відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки.

Під час засідання були розглянуті питання щодо стану захищеності серверів ЦВК та готовності до протидії можливим кібератакам під час виборчого процесу, проект Концепції підготовки до відбиття воєнної агресії у кіберпросторі та інші актуальні питання кібербезпеки держави.

За словами Турчинова, забезпечення кібербезпеки майбутніх виборів є важливим питанням для РНБО України.

"Наявна інформація свідчить про наміри РФ задіяти весь наявний арсенал включно з кібернетичними засобами для впливу на демократичне волевиявлення українського народу", - зазначив Секретар РНБО України.

Він повідомив, що найближчим часом за підтримки ЄС відбудуться спільні навчання, під час яких будуть змодельовані різні сценарії кібервтручань, та відпрацьовані моделі реагування на кіберзагрози.

Олександр Турчинов також зазначив, що за результатами попереднього засідання Національного координаційного центру кібербезпеки Центральна виборча комісія уклала меморандуми про співпрацю з суб’єктами забезпечення кібербезпеки, "в рамках яких виборчим комісіям надається всебічна технічна та методична допомога". У цьому контексті Секретар РНБО України відмітив злагоджену роботу ЦВК, СБУ, та Держспецзв’язку.

Окрім того, на засіданні було обговорено питання практичної міжвідомчої взаємодії, зокрема, створення на базі управління інформатизації ЦВК робочої групи, до якої увійдуть кращі фахівці СБУ та Держспецзв’язку. "Буде організовано цілодобове чергування сил та засобів кібербезпеки СБУ та ДССЗЗІ, спрямоване на виявлення, попередження та припинення будь-яких несанкціонованих дій щодо інформаційних ресурсів ЦВК", - повідомив Секретар РНБО України.

Також члени Національного координаційного центру кібербезпеки заслухали розроблену Міністерством оборони України разом з Генеральним штабом Концепцію підготовки до відбиття воєнної агресії у кіберпросторі. Цей документ підготовлено в рамках реформування та розвитку сектору оборони держави, реалізації завдань щодо досягнення оперативної сумісності з НАТО, активної протидії кіберзагрозам в умовах гібридної війни, практичної імплементації Стратегії кібербезпеки та Закону України "Про основні засади забезпечення кібербезпеки".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua