Рішення Комітету міністрів Ради Європи по Криму посилить санкції щодо РФ, - Георгій Логвинський
четвер, 4 травня 2017, 12:51

Рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо окупованого Криму, зокрема вимога до Росії скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, є дуже важливим кроком, який дозволить продовжити та посилити санкції щодо окупанта та притягнути винних у порушенні прав українських громадян на півострові до кримінальної відповідальності.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський, коментуючи відповідне рішення КМРЄ, ухвалене напередодні.

Він зауважив, що «цей важливий документ є обов`язковим до виконання Російською Федерацією, який дає можливість притягнути винних до відповідальності». Більше того, на думку політика, таке рішення дає підстави у майбутньому притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які розпочали агресію щодо України.

При цьому Георгій Логвинський наголосив, що у разі невиконання Російською Федерацією цього рішення КМРЄ, Захід отримає додаткові підстави для продовження та посилення санкцій щодо РФ. Крім того, за його словами, з’явився ще один інструмент для притягнення до кримінальної відповідальності тих осіб, які були чи будуть задіяні у переслідувані, незаконному позбавленні волі чи порушенні прав членів Меджлісу кримськотатарського народу.

«Про що йде мова? Незаконне позбавлення волі особи – це кримінальна відповідальність. Зараз якщо будь-яка особа буде засуджена і позбавлена волі за те, що вона є членом Меджлісу (як це передбачає російський кодекс), то, фактично, її буде незаконно позбавлено волі. Воля - це стаття 5 Європейської Конвенції з прав людини. Це найважливіше питання європейської спільноти, яке вона дуже захищає. Звичайно, за невиконання цього рішення можуть бути наслідки: по-перше - фінансові санкції, по-друге - притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які незаконно позбавили волі наших громадян», - пояснив віце-президент ПАРЄ.

За словами Георгія Логвинського, відповідні позови щодо порушення прав громадян України в Криму можуть бути подані до Європейського суду з прав людини, Міжнародного суду ООН, Міжнародного кримінального суду в Гаазі або навіть може бути створений окремий трибунал з цього приводу.

З іншого боку, як зауважив представник фракції «Народний фронт», таке рішення КМРЄ є «дуже сильним сигналом підтримки кримськотатарського народу, який перебуває, фактично, у полоні на території Криму, на «півострові суворого режиму».

«Це дає ще один поштовх, щоб вони (кримські татари) трималися, що Європа все ж таки буде підтримувати всі ті ініціативи, які є у кримськотатарського народу. Тому, я думаю, що це дуже важливий крок, і нам потрібно й надалі продовжувати діяльність по деокупації, щодо міжнародної підтримки України і притягнення окупантів, безумовно, до кримінальної відповідальності», - наголосив народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua