Рішення Стокгольмського арбітражу — це збереження Україною 47 млрд доларів та втричі нижча ціна на газ, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
п’ятниця, 2 червня 2017, 12:42

Внаслідок рішення Уряду Арсенія Яценюка у 2014 році позиватися до Стокгольмського арбітражу щодо невигідного газового контракту з «Газпромом» та проміжного виграшу у цій справі, Україна зберегла $47 млрд та почала закуповувати природний газ майже втричі дешевше, ніж раніше.

Про це заявила представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська в ефірі одного з телеканалів.

Вона нагадала, що ще у 2014 році НАК «Нафтогаз», за дорученням Арсенія Яценюка, подав позов до Стокгольмського арбітражу щодо невигідної для нашої країни газової угоди з російським «Газпромом», яку уклала у 2009 році тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Так, за словами народного депутата, контракт з «Газпромом» передбачав фіксовану ціну на газ та транзит, а також зобов’язання України купувати щорічно близько 52 мільярда кубометрів газу незалежно від того, чи він потрібен державі, чи ні.

«Також цей контракт передбачав, що Україна, навіть якщо купила газ, вона не має права його реекспортувати», – підкреслила  Кацер-Бучковська.

Разом з цим, як зауважила парламентар, щороку ціна газу на біржі, газових ринках змінювалась. І у цей час Україна закуповувала газ у «Газпрому» по $450-500, тоді як інші європейські країни купували його по $250 за 1000 кубометрів.

“Було прийнято рішення Урядом Яценюка про те, щоб позиватися (до Стокгольмського арбітражу) і не закуповувати газ на таких кабальних умовах. Відповідно, держава почала закуповувати газ десь по $170 за 1000 кубометрів у залежності від ціни на зовнішніх ринках. Тут ви бачите різницю в ціні — $170 і $450. Я вважаю, що це дуже велике досягнення», – наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона також зазначила, що вимоги «Газпрому» стосувалися саме цієї невигідної ціни у $450. А оскільки Україна перестала закуповувати газ за контрактом, то «Газпром» вимагав від нашої країни $47 млрд компенсації за непридбаний газ.

“Ви можете собі уявити?! $47 млрд лише за те, що ми не купили і не спожили газ по договору, який уклав монополіст, зловживаючи, фактично, своїм домінантним положенням», – резюмувала представник фракції “Народний фронт”.  

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua