Росія фактично підтвердила вивезення цінних експонатів з музеїв Криму, - Людмила Денісова
п’ятниця, 27 листопада 2015, 17:40

У п'ятницю під час виступу на Генеральній асамблеї Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва щодо боротьби з незаконним використанням культурного надбання в регіоні ЧЕС керівник української делегації Людмила Денісова навела факти, які підтверджують вивезення Росією цінних експонатів з музеїв Криму.

Зокрема, Денісова нагадала, що під час засідання Комітету ПАЧЕС з культури, освіти та соціальних питань, яке відбулося 19 жовтня, вона повідомила про те, що громадяни України з інформаційних джерел дізнаються про вивезення в Ермітаж колекцій з Криму, в тому числі унікальних колекцій з Херсонеса Таврійського, Судака, Центрального музею Тавриди в Сімферополі.

Після цього, за її словами, на сайті Херсонеса Таврійського і в російських ЗМІ з'явилося спростування цієї інформації.

"Однак хочу поінформувати всіх присутніх, що при цьому було анонсовано проведення виставки в Ермітажі "На землі грифона. Антична археологія Ермітажу в Криму" з 24 жовтня 2015 року до 24 січня 2016 року, яка включає предмети з колекції Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника. Ця інформація і зараз розміщена на сайті Ермітажу", - зазначила керівник української делегації.

Людмила Денісова підкреслила, що немає заперечень проти співпраці в розкопках пам'ятників Херсонеса, спільного створення Візантійської експозиції, спільних досліджень.

"Проте озвучена інформація говорить не просто про співпрацю, а підтверджує факт вивезення цінних експонатів з Криму", - додала вона.

Також особливе занепокоєння, за словами Людмила Денісової, викликає інцидент, який стався вночі з 16 на 17 листопада цього року в Судаку. Там, за інформацією ЗМІ, обвалилася частина давньої вежі Генуезької фортеці. З посиланням на джерело, близьке до Республіканського комітету з охорони культурної спадщини Криму, повідомляється, що причиною події є той факт, що пам'ятнику світового значення не приділяють достатньо уваги. Реставраційні роботи, так само як і дослідження технічного стану об'єктів фортеці, не проводяться.

"Наша країна жорстко засуджує варварське захоплення та пограбування Російською Федерацією культурних, матеріальних і духовних історичних цінностей України", - наголосила керівник делегації українського парламенту в ПАЧЕС.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua