Росія викрала з Криму понад 2 тисячі українських в’язнів, - Георгій Логвинський (відео)
вівторок, 31 травня 2016, 17:39

Росія, фактично, викрала з території окупованого Криму понад 2 тисячі українських в’язнів, порушивши усі норми міжнародного права.

Про це заявив голова підкомітету з міжнародно-правових питань та внутрішньо переміщених осіб Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський, коментуючи інформацію про те, що 2200 кримських ув’язнених були переміщені з окупованого півострова на територію Росії.

Він зазначив, що особи, які наразі перебувають у в’язницях на тимчасово окупованій території Криму, згідно з міжнародним та українським правом є політичними в’язнями. Тому той факт, що цих в’язнів перевезли до Росії, за його словами, є фактичним викраденням людей.

«Фактично, Росія, захопивши територію, захопила і людей. Згідно із законодавством України вони не повинні знаходитись у в’язниці на непідконтрольній території. Відповідно, у межах міжнародних позовів, міжнародного суду вони всі мали б отримати компенсацію та бути визнані політичними в’язнями. Тому Росія таким чином намагається уникнути відповідальності, відправивши цих людей на материкову Росію», - наголосив Логвинський.

Народний депутат зауважив, що такі дії Росії можна назвати «юридичним трюком», оскільки тепер продовження перебування цих людей під вартою буде здійснюватися на підставі російських судів, які визнаються міжнародним правом.

«Усі судові органи влади не можуть визнаватися такими на тимчасово окупованій території. Згідно із Законом України «Про права та свободи на тимчасово окупованих територіях» підслідність та підсудність переведена судам міста Києва та Генеральній прокуратурі відповідно. Тому лише наші суди мають право судити, лишати права на свободу цих громадян», - підкреслив парламентар.

У той же час Логвинський зауважив, що Україна неодноразово зверталася до окупаційної «влади» в Криму та керівництва Російської Федерації з вимогою повернути українських заручників, однак Росія, вкотре нехтуючи міжнародним правом, не відпускала цих осіб. 

«Сьогодні вони в черговий раз продемонстрували, що не збираються дотримуватися принципів міжнародних норм і намагаються юридично уникнути відповідальності. Однак я впевнений, що усе міжнародне співтовариство повинно дати оцінку таким діям і звільнити наших політичних в’язнів», - наголосив представник «Народного фронту».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua