Росія заплатить за агресію та окупацію Криму і Донбасу - Арсеній Яценюк про потребу створення Нацагентства з подолання наслідків збройної агресії РФ
четвер, 24 грудня 2020, 22:45

Національне агентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації має контролювати всі судові процеси щодо агресії РФ проти України, питання санкцій проти Росії та її плати за анексію Криму і захоплення Донбасу, - наголосив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк у програмі Persona з Гульнарою Поготовою на першому кримськотатарському каналі ATR.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в ухваленому 2018 році так званому законі про деокупацію було передбачено створення органу, який буде відстоювати інтереси України на всіх рівнях у всіх міжнародних інстанціях і готуватиме консолідовану претензію.

За його словами, необхідне створення Національного агентства з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації: “Росія захопила Донецьк, Луганськ, Автономну Республіку Крим. Російські війська по вказівці Путіна вбивали українців і українських військовослужбовців. Росія повинна відповісти і в рамках кримінального законодавства, і в рамках цивільного законодавства, і в рамках міжнародного законодавства. І для того, щоб це все скласти воєдино”.

Для цього, підкреслив Арсеній Яценюк, треба створити єдиний орган, який буде координувати всі судові процеси, розпочаті ще за його прем’єрства – у  Європейському суді з прав людини, Міжнародному суді ООН, міжнародних арбітражах, Міжнародному кримінальному суді.

Цей орган, за його словами, має також працювати над запровадженням і підтримкою санкцій проти Росії.

Крім того, агентство має працювати і в економічному аспекті: “Росія повинна заплатити за анексію Криму. Крим ми повернемо, а Росія буде за це платити. Як і за захоплення Донецька і Луганська”.

“Ідея цього агентства – на поверхні. Влада повинна ухвалити цей закон, і Україна має відстоювати свої інтереси дуже жорстко”, - наголосив Арсеній Яценюк. 

“Якщо хтось думає, що це відбудеться через рік, - ні. На відновлення справедливості і на покарання Росії підуть десятиліття. Але це точно наступить. Є історичні приклади, - підкреслив він:  Після пакту Молотова-Ріббентропа Балтійські країни були захоплені радянською владою і були окуповані совєтами. Я переконаний, що майже ніхто не вірив, що настане час, коли Балтійські країни стануть членами Європейського Союзу, членами НАТО, і американська декларація Веллеса про невизнання совєтської окупації Балтійських країн стане реальністю. Коли совєти збудували Берлінський мур, хто міг повірити в те, що настане час, коли цей мур впаде? Але це ж настало. Більш того, в 1960-х чи 1970-х роках думали, що Радянський Союз назавжди, що він буде тривати довше, ніж Римська імперія. Вона впала”.

“Це не короткий шлях. Але є глобальна справедливість. Та під лежачий камінь вода не тече. За справедливість треба битися. Але чи настане ця справедливість? Настане”, - сказав Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua