Сергій Пашинcький: Боєприпаси в Ічні мали зберігатися в сховищах, а не посеред лісу (відео)
вівторок, 9 жовтня 2018, 14:36

Вибухи на військових складах біля Ічні трапилися через те, що попри рекомендацію Комітету національної безпеки на оборони після вибухів у Калинівці, так і не розпочалася програма будівництва бетонних сховищ для боєприпасів та належне зберігання уже списаних снарядів.

Про це заявив Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони, народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський журналістам.

"Питання в тому, що ми дуже давно мали мінімізувати можливості. Ми воюємо з Росією щодня. Чому хлопці на передовій гинуть, чому ми тримаємо оборону на фронті, а в тилу не можемо розібратися? Є правила зберігання боєприпасів. Іще одна делікатна деталь, у нас, наприклад, 50% боєприпасів, як зберігаються на арсеналах, вони уже списані. Так, у нас нема технології зберігання списаних снарядів, але не можна допускати їх концентрацію в одному місці", - заявив Сергій Пашинський.

Голова комітету з питань національної безпеки та оборони нагадав, що про програму зберігання боєприпасів на складах у належних бетонних сховищах, а не на полі, в лісі, під відкритим небом, предметно обговорювали рік тому після вибухів у Калинівці.

"Я не виключаю, що це диверсія, але ніякої б диверсії не було б, якби всі ці боєприпаси були у бетонних сховищах", - сказав народний депутат.

За його словами, на арсеналі в Ічні була недопустима концентрація боєприпасів.

"В Ічні, я сподіваюся, що Генеральний штаб говорить правду, 50 тисяч тон, це 10-15 ешелонів боєприпасів. Не можна допускати такої концентрації в одному місці", - наголосив він.

Голова профільного парламентського комітету також зазначив, що "в Ічні від краю лісу до колючого дроту, який захищає склади, - 20 метрів".

Він також підкреслив, що як голова профільного комітету з нацбезпеки та оборони не дозволить робити стрілочниками тих людей, які служили на цих арсеналах.

"Вибухають не тому, що вони погано служать, а вибухають тому, що немає необхідного інженерного обладнання, вибухають тому, що тисячі тон боєприпасів зберігаються просто неба, вибухають тому, що просто не обладнані арсенали", - розповів Пашинський.

Народний депутат нагадав, що комітет, після вибухів минулого року на арсеналах в Балаклеї та Калинівці, коли було знищено понад 200 тис. тон боєприпасів на більш ніж $1 млрд, провів інспекційні поїздки і надав рекомендації.

"Ми категорично вимагали виділення коштів на бетонні сховища. Ми внесли відповідні зміни до законодавства. І ми пропонували розпочати програму будівництва бетонних сховищ", - повідомив парламентар.

Раніше в Міноборони повідомили, що додаткова потреба у фінансуванні міністерства на 2018 рік становить 13,1 млрд грн, із них 152,5 млн грн за програмою "Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості і вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів ЗСУ".

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua