Швеція – надійний партнер української децентралізації (фото)
вівторок, 20 червня 2017, 22:24

Представники фракції «Народний фронт» Олена Ледовських, Микола Федорук, Олена Бойко та Андрій Река відвідали з офіційним візитом у складі делегації Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Королівство Швецію.

Швеція володіє багатою практикою організації місцевого самоврядування та децентралізації, отже, цей візит - унікальна нагода обмінятись досвідом, кращими практиками та ідеями щодо реформи децентралізації влади та діяльності з розбудови системи місцевого самоврядування.

Мета візиту - вивчення досвіду Швеції щодо політичної, адміністративної та фінансової децентралізації, зокрема в частині розподілу повноважень між різними рівнями влади, з механізмами побудови громадської довіри, підзвітності, прозорості, контролю. У ході візиту розглянуто практики та процедури комунікації між Урядом, Парламентом та місцевою владою.

Іншою складовою візиту стало також дослідження представницьких, законодавчих та наглядових функцій Парламенту Швеції. Під час візиту розглянуті питання організації законодавчого процесу, побудови діалогу, прозорості, підзвітності. Особливу увагу приділено питанням відносин Парламенту з установами місцевого та регіонального рівнів.

Українська делегація зустрілась з Першим заступником спікера парламенту Швеції п. Т. Більстрьомом та керівником групи дружби Швеція-Україна п. К. Хаммарбергом, головою Комітету з питань Конституції п. Н. Чаірман та її членами, які презентували інформацію щодо шведської моделі демократії, наголосили на викликах, які стоять перед парламентарями Швеції щодо законодавчого забезпечення надання рівних послуг громадянам, наголосили на питаннях відкритості та прозорості парламенту, поінформували про функції парламентського нагляду та контролю за дотриманням законодавства, визначенні фінансової політики держави, впровадженні та реалізації законів тощо. Також відбулись ряд інших офіційних зустрічей.

Зауважимо, що «Народний фронт» є послідовним у практичній підтримці реформи місцевого самоврядування, започаткованої Урядом Яценюка 1 квітня 2014 року. Успіх децентралізації в Україні є очевидним, адже доходи загального фонду 366 бюджетів об’єднаних територіальних громад за 5 місяців цього року порівняно з цим періодом 2016 року зросли на 44,4 % або 1,0 млрд грн. При цьому, по єдиному податку темп росту складає 158,9 %, податку на доходи фізичних осіб – 152,9 %, акцизному податку з роздрібної торгівлі – 128,6 %, платі за землю – 119,2 %.

Отже, продовження багаторічної україно-шведської співпраці з питань реформи місцевого самоврядування є запорукою її подальшого успіху.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua