Січеслав має право на свою історичну назву, – Юрій Береза (відео)
четвер, 7 лютого 2019, 13:41

Народний депутат фракції «Народний фронт» Юрій Береза закликав колег підтримати перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Про це він заявив з трибуни парламенту у четвер, 7 лютого.

«Дехто говорить, нібито зараз не на часі ухвалювати рішення про зміну назв областей, міст та вулиць. Це – неправильно. На часі! Ми всі бачили прекрасний ролик, де моральні авторитети говорять про Січеславську область», – зазначив народний депутат.

Він нагадав, що багато перемог над ворогом українці здобули саме на території нинішньої Дніпропетровщини.

«Хочу вам нагадати, шановні колеги, про те, що насправді перемоги України починались на наших землях. У 1648 році об’єднане військо запорозьке, разом з кримськотатарським, під проводом батька Хмеля дало такої чортівні організованому польському війську, що польські нащадки пам’ятають про те досі. У 2014 році нащадки тих славетних козаків зробили так, що москалі зрозуміли: просто так Січеслав і Січеславську область не взяти. І Україну теж не взяти!» – сказав представник «Народного фронту».

«Я не проти ініціатив президента, але я хочу говорити історичну правду, яка полягає в тому, що на території цих земель моєї рідної області все ж таки січеславський дух, дух козацтва зберігся досі. В багатьох селах досі назви вулиць починається словами: «Перша сотня, друга сотня, третя сотня, десята сотня, п’ятнадцята сотня…» Всі села й містечка свого часу були впорядковані козаками, а не Катериною, Єлизаветою чи іншою холерою з Московії», – зазначив народний депутат.

«Я наголошую, що січеславці мають право на свою історичну назву. Січеславу – так! Прошу вас, шановні колеги, підтримати січеславців. Слава Україні!» – закликав Юрій Береза народних депутатів перед голосуванням.

Верховна Рада проголосувала за проект Постанови про включення до порядку денного десятої сесії ВР восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) і про його направлення до Конституційного Суду України (№9310-1/П) - в цілому. 240 голосів – за.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua