Скасування закону про люстрацію призведе до реваншу "регіоналів", - Леонід Ємець (відео)
п’ятниця, 10 червня 2016, 14:25

Намір Конституційного Суду скасувати люстраційні норми чи навіть увесь закон "Про очищення влади" призведе до реваншу колишніх "регіоналів" і викличе надзвичайний суспільний резонанс.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт", перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець в інтерв'ю журналістам.

Він зазначив, що згідно з інформацією, яка була оприлюднена у ЗМІ, стає зрозуміло, що "рішення про скасування певних норм закону "Про очищення влади" вже написано, підписано окремими суддями і тепер лише потребує легалізації".

"Планують скасувати найважливіше: безумовну люстрацію. Тобто ту, яка не потребує потім доведення у судах. Ти працював на посадах міністра, прем’єр-міністра, керівника прокуратури тощо за часів Януковича більше року, тоді ти не маєш права протягом 10-ти років працювати на держслужбі. Цю норму вони прибирають. Як наслідок – реванш усього керівництва "регіоналів", які сьогодні лише чекають можливості повернутися за вкрадені гроші назад на свої посади", - наголосив Леонід Ємець.

"Я дуже сподіваюся, що вистачить розуміння права, рішення Венеціанської комісії (яка визнала, що Україна має право на люстрацію) і здорового глузду у суддів прийняти законне рішення, яким люстрація на вимогу Венеціанської комісії залишиться в нашій країні", - наголосив він.

При цьому Леонід Ємець попросив не розцінювати його слова як тиск на Конституційний Суд.

Парламентар нагадав, що він разом з колегами вже давно подав клопотання про відвід шести суддів Конституційного Суду на чолі з Головою Юрієм Бауліним у зв’язку з конфліктом їх інтересів при розгляді справи про скасування закону про люстрацію.

"Ці шість суддів приймали рішення, за яким Янукович отримав повноваження, проти яких повстав українських народ. Сотні загиблих людей на Майдані і тисячі на війні – це наслідок рішення цих суддів, які сьогодні планують скасувати люстрацію. Вони самі підпадають під люстрацію. Це є конфлікт інтересів", - підкреслив Ємець.

"Не може суддя Конституційного Суду, який сам підпадає під люстрацію, приймати рішення: законна люстрація чи ні. Бо рішення такого судді заздалегідь зрозуміле", - додав він.

При цьому народний депутат зауважив, що в законодавстві чітко написано про те, що брати самовідвід у випадку конфлікту інтересів – це не право, а обов’язок судді.

Леонід Ємець висловив сподівання, що велика увага медіа та суспільства до теми люстрації все ж таки допоможуть добитися законного рішення у цій справі.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua