Співпраця України та Литви в енергетичній сфері сприятиме посиленню енергобезпеки всього регіону, - Наталія Кацер-Бучковська
четвер, 12 жовтня 2017, 12:04

Наявність спільних загроз та інтересів в енергетичній сфері, а також дружні зовнішньополітичні відносини між Україною з Литовською Республікою демонструють необхідність подальшого поглиблення співпраці двох країн з метою посилення регіональної енергетичної безпеки.

Про це заявила представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час дводенного візиту до Литовської Республіки в м. Вільнюс.

Народний депутат провела зустрічі з керівництвом Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, зокрема з директором Центру генералом Гінтарасом Багдонасом, депутатами Сейму Литовської Республіки Андрюсом Кубілюсом, головою енергетичної комісії Сейму В. Подейрасом, заступником голови комітету з економіки Сейму Д. Крявісом, а також з Віце-міністром енергетики Литовської Республіки С. Шатунасом. Крім того, Наталія Кацер-Бучковська також поспілкувалася з керівництвом “Клайпедас нафта”, який оперує LNG-терміналом в м. Клайпеда.

У ході зустрічі з директором Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки Гінтарасом Богданасом були обговорені перспективи України приєднатися до роботи Центру та поглиблення співпраці з ним, що дозволить залучити кращий досвід Альянсу у формуванні системи захисту в рамках питань енергобезпеки. За її словами, процедура приєднання України до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки займатиме від одного року до 18 місяців, але для цього Уряд України повинен формально прийняти рішення щодо приєднання та передбачити необхідні видатки в бюджеті на 2018 рік.

Окрім плану приєднання України до Центру енергобезпеки НАТО і планування подальшої взаємодії з Центром було обговорено виклики, з якими Україна стикається в сфері енергетичної безпеки сьогодні: загрози “Північного потоку-2” та необхідність впливу інституцій НАТО на протидію реалізації даного проекту.

Наталія Кацер-Бучковська також розповіла керівництву Центру про стан розробки законопроекту України з енергетичної безпеки та акцентувала увагу та необхідності залучення експертів Центру з метою посилення положень законопроекту, які відповідають за захист критичної енергетичної інфраструктури та протидії кіберзагрозам.

“Приєднання України до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки вже не можна відкидати, адже Центр має великий досвід в питаннях захисту критичної інфраструктури та підтримці енергетичної безпеки, що є вкрай актуальним для України з огляду на сучасну безпекову ситуацію”, – зауважила народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua