Арсеній Яценюк: Стратегічна ціль країни – це нова система державного управління і адміністративно-територіального устрою (відео)
четвер, 23 липня 2015, 14:38

«Стратегічна ціль країни – це нова система державного управління і адміністративно-територіального устрою. Основою цієї системи є зміни до Конституції. Для того, щоб ця система запрацювала, необхідно прийняти сотні законів, які треба готувати вже сьогодні, щоби реальна децентралізація дійшла до самого низу», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства в четвер, 23 липня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що перед Мінрегіонрозвитку стоїть ціль – «зробити ефективні, сильні і потужні територіальні громади».

Для цього, за словами Глави Уряду, вже багато зроблено: «Кроки, які були зроблені Урядом і Парламентом, і часто-густо критикувалися, показали свою ефективність».

Він підкреслив, що бюджетна децентралізація стала першим кроком до реального наповнення фінансовим ресурсом територіальних громад і щоб «змусити органи місцевої влади працювати»: «Ми їм дали вудочку, і вони за рік наловили плюс 40% доходів місцевих бюджетів. Це - реальний результат бюджетної децентралізації».

Водночас він підкреслив, що низка повноважень, які були передані на місця, «далі не виконуються»: «Додаткові доходи від плати за землю зросли на 14,5 мільйонів гривень в рамках цілої країни. Це сміхотворна сума. Це в рамках Оболонського району мали зрости доходи на 14,5 мільйона, а не всієї країни. Це означає, що органи місцевого самоврядування зволікають з виконанням своїх функцій, фактично не додаючи грошей нашим платникам податків. Через те, що не проводиться інвентаризація земель, що немає контролю за використанням цих земель, - немає доходів місцевих бюджетів. А якщо немає додаткових доходів місцевих бюджетів, то немає якісної школи, лікарні, дороги. Хоча можливість є».

Арсеній Яценюк звернувся до органів місцевого самоврядування «використовувати всі можливості»: «Якщо хтось думав, що децентралізація – це коли ми просто віддамо всі гроші униз і нам ще будуть знизу розповідати, як ділити кошти центрального бюджету, - це не так. Це двосторонній процес. Ви отримуєте повноваження на місцях, але ви отримуєте і відповідальність».

«Потрібна нова якість територіальних громад, нова якість місцевих рад і керівництва міст. В тому числі й нова виборча система, яка повинна запрацювати, повинна дати можливість зреалізувати бюджетну, адміністративну і політичну децентралізацію», - наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Президентом і Парламентом зроблений серйозний крок щодо адміністративної реформи і передачі реальних повноважень донизу – «це зміни до Конституції»: «Хто б їх і як не намагався політизувати, але це дійсно епохальне рішення щодо передачі повноважень з центру на місця».

«Обласні державні адміністрації, які виконують сьогодні абсолютно непритаманні для них функції розподілу коштів, втручання в господарську діяльність, - повинні бути ліквідовані як клас. Президент буде мати префектів, завдання яких – нагляд за додержанням законодавства на відповідних територіях і координація, а не втручання в діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Все інше повинно піти до органів місцевого самоврядування, до територіальних громад», - наголосив він.

Глава Уряду висловив сподівання, що «Парламент знайде в собі сили проголосувати конституційною більшістю за відповідні зміни»: «Це означає, що після набуття чинності конституційних змін у нас будуть знову проведені вибори до органів місцевого самоврядування, адже такі зміни наділяють територіальні громади зовсім іншими повноваженнями».

Лідер «Народного фронту» наголосив, що в найближчі два роки необхідно «повністю підготуватися до переходу на нову якісну систему управління державою»: «У цій системі управління державою громадянин країни повинен пам’ятати прізвище Президента, важко згадувати прізвище Прем'єр-міністра і точно не знати прізвищ Міністрів. Але яке прізвище він повинен знати – це свого мера, свого керівника виконавчого органу, свого депутата на місці, який, отримавши повноваження, отримує і відповідальність перед конкретною людиною, яка йшла на виборчу дільницю і хоче, щоби ті обіцянки, які давали місцеві політики, були виконані».

На центральному рівні, за його словами, мають залишитися ключові питання: національної безпеки і оборони, правоохоронної системи, суду, міжнародної діяльності.

«Ми будуємо нову якісну країну. І роль вашого Міністерства в цьому будівництві - ключова», - звернувся Глава Уряду до учасників колегії. 

Арсеній Яценюк також наголосив на важливості ефективної комунікації з громадянами щодо питань проведення адміністративної реформи, зокрема добровільного об’єднання громад.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua